Yogaya Dair Bilinmesi Gerekenler
Yoga kelime olarak bakıldığında birleştirmek anlamına gelir. Hem felsefesiyle hem de pratikleriyle kişiye fiziksel ve zihinsel olarak faydalarının saymakla bitmeyeceği bir disiplindir.
Yogaya dair bilinmesi gerekenlerin başında yoga çeşitleri, faydaları, nasıl yapıldığı, yogaya başlangıç hareketleri bulunmaktadır. Ayrıca online yoga eğitimleri ve yoga kitabı tavsiyeleri de yogaya dair ilgi çeken konular arasında bu yazıda yerini almıştır.
Yoga Çeşitleri Nelerdir?
Ülkemizdeki en yaygın yoga türü Hatha yogadır. Pozlar arası geçişlerde hizalanmanın, nefesin önemli olduğu bu yoga çeşidi yogaya yeni başlayanlar için idealdir.
Bir başka popüler yoga türü Vinyasa yani akış yogasıdır. Vinyasa yoga kendini diğer türlerden pozlar arası geçişlerdeki akıcılığıyla ayırmaktadır.
Stüdyolarda karşılaşabileceğimiz diğer bir yoga çeşidi Ashtanga yogadır. Ashtanga yoga, sırası hiç değişmeyen belirli hareket serilerinden oluşmaktadır. Ashtanga yoga pratiklerinin düzenli yapılması sonucunda, aynı kas gruplarının sistematik çalışması dolayısıyla bedendeki değişim bu yoga türünde daha kolay fark edilebilir.
Yin yoga, yoganın daha restoratif bir türüdür ve diğerlerinden farklı olarak bağ dokulara odaklanmaktadır. Başta diğer yoga türlerinde düzenli pratikler yapanlar olmak üzere deneyimlemek isteyen herkese bir fayda sunacaktır.
Kundalini yoga, ülkemizde diğerleri kadar yaygın olmasa da yoganın önemli bir çeşididir. Nefesi ve hareketi setlerle harmanlayarak senkronize eden Kundalini yoga ve meditasyonu, mantraları da pratiklere dahil ederek kişiye farklı bir deneyim ve pratik alanı açmaktadır.
Bikram, Iyengar, restoratif ve daha pek çok yoga çeşidi bulunmakla birlikte hepsinin çeşitli faydaları vardır.
Yoganın Faydaları
Yoga; nefesten iç organlara, ciltten beyin aktivitelerine, eklemlerden bağ dokulara, kronik ağrılardan strese kadar insanı hücresel anlamda dönüştürebilme potansiyeline sahip ve saymakla bitmeyen faydaları olan bir pratiktir.
Bedeni hem güçlendiren hem de esneten pratikler sayesinde kaslar dengede bir gelişim göstererek ilerler. Kalp sağlığına ve bağışıklığa katkı sağlar. Yoganın nefese olan katkıları ve diğer fiziksel faydaları uyku düzenini, duygu durumlarını ve bağışıklığı etkiler. Yoganın mevzubahis birçok faydası bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Elde edilen bulgular yeni araştırma alanlarına da ışık tutmaktadır.
Hormonları ve beyin aktivitelerini hücresel düzeyde etkileyen yoga, kişiye yaşama dair genel bir farkındalık kazandırarak kendisini daha zinde olma halini deneyimlemeye ve sürdürülebilir kılma yolları arayışına da destek olmaktadır. Gelelim yoga pratiklerinin nasıl yapıldığına.
Yoga Nasıl Yapılır
Yoga, başlangıçta muhakkak uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmalıdır. Grupla ya da yalnız şekilde yoga pratiği vardır. Yoga pratiğinizi evde ve stüdyolarda yapabileceğiniz gibi açık havalardaki etkinliklere katılabilirsiniz. Daha farklı deneyimler için yakınınızdaki yoga duyurularını ve inzivaları takip edebilirsiniz.
Yogaya Başlangıç Hareketleri
Yoga için temel pratiklerin başında Surya Namaskar serileri yani güneşe selam pratikleri gelmektedir. Hatha yoga dersleri başta olmak üzere pek çok yoga ekolünde güneşe selam serilerini görmek mümkündür. Bunların haricinde yoga pozlarının bir araya gelmesiyle oluşan sekanslar ortalama bir yoga dersini oluşturan akışlardır.
Yoga pozları genel olarak pratiği deneyimlemek isteyen herkesin kendi beden ve ihtiyaçlarına göre uyarlanabilmektedir. Bir rahatsızlığınız veya hastalık geçmişiniz varsa bunu eğitmeninizle paylaşmanız daha sağlıklı ders için önemlidir.
Online Yoga Eğitimleri
Yoga ile online tanışmak isteyenler ya da online yoga eğitmenliği ile bu alanda uzmanlık kazanmak isteyenler için Zeynep Aksoy Reset oldukça güvenilir bir kaynaktır. Zeynep Aksoy ile yalnızca yoga değil Mindfulness Meditasyon da deneyimleyebilir ve bu alanda bilgi ve pratik kazanabilirsiniz.
İngilizce yoga yapmak istiyorum diyenler Five Parks Yoga w/ Erin Sampson Youtube kanalına göz atın. Erin’in her seviyeye uygun ve eğlenceli dersleriyle evinizin konforunda, ücretsiz ve İngilizce olarak yogaya ulaşabilirsiniz.
Yogaya Ait Kitap Tavsiyeleri
Yoga kitabı tavsiyelerine gelecek olursak… Eğer yogaya dair pozların anatomik olarak incelendiği bir kitap arıyorsanız Leslie Kaminoff’un hazırladığı Yoga Anatomi tam size göre bir kitap olacaktır. Yine pozların yoğun olarak aktarıldığı Iyengar’dan Yogaya Işık bilgi dolu ve kütüphanenize eklemek isteyebileceğiniz bir kitap.
Yoganın felsefesini anlamak adına en güvenilir kaynak: Patanjalinin Yoga Sutraları Zihinsel Huzur-Ruhsal Huzur. Daha sonra bilgilerinizi pekiştirmek için diğer kitaplarla ek okumalar yapın. Ayrıca Kundalini Yoga için İnsanın Sekiz Yeteneği, nefesinizi keşfetmek için ise Cem Şen’den Nefes Kitabı okunacaklar listenize eklemelisiniz.
Yorum Yap