Çocukluğumuzun Çizgi Dizisi: Winnie The Pooh

İnsan yaşamının belki de en güzel zamanları çocukluk dönemidir. Çocukken yapmaktan en çok hoşlandığımız aktivitelerden biri de çizgi diziler izlemektir. O hayali dünyanın büyüsüne kaptırırız kendimizi. Genellikle erken saatlerde yayınlanan çizgi dizilerden biri olan Winnie the Pooh, A. Alexander Milne’nin oğlu Christopher Robin (1920-1996) için kaleme aldığı bir eserdir. Daha sonraki dönemde de oğlunun oyuncak aynısından esinlenerek “Kalın Kafalı Ayı” adında bir kahraman kurgulamıştır. Zamanlaysa birçoğumuzun izlediği çizgi dizi halini almıştır.

Christopher Robin’ in kendi oyuncaklarından esinlenilerek kurgulanan çizgi diziyidiğerlerinden ayıran en belirgin özelliği olumlu ve öğretici konular içermesidir. Winnie the Pooh’ da oluşturulan karakterler aslında belirgin özelliklere sahip, süregelen davranış şekilleriyle dikkat çekmektedir. Birçok psikoloji makalesinde yer alan bu karakterler aslında birden fazla hastalığı temsil etmektedir.

Karakterleriyle Winnie The Pooh

Ayı Winnie – Obsesif Komplusif Bozukluk, Dikkat Eksikliği

Winnie tekrarlayan ve stres yaratan düşüncelere sahiptir. Aynı zamanda bu düşüncelerden dolayı korkuları olan bir karakterdir. Bu yönünün obsesif kompulsif bozukluğu işaret ettiğini söyleyebiliriz. Ayrıca Winnie oldukça yavaş hareket eder. Fakat bu maceracı ruhunu engellemez. Sürekli bal isteyip arkadaşlarıyla birlikte maceralar yaşmaya devam eder. Fakat bu maceralar sırasında genellikle dikkati dağılır. Bu nedenle dengesiz ve birbirinden alakasız hareketler yapar. Bu durum ise dikkat eksikliğinin bir göstergesidir.

Piglet — Anksiyete Bozukluğu

Domuzcuk Piglet genel olarak tedirgin, korkak ve panik duygusu belirgin olan bir karakterdir. Oldukça telaşlı olan Piglet, bazı zamanlarda konuşma bozukluğu yaşamaktadır. Kendisinde bulunan bu panik ve sonrasında gelen konuşma bozukluğu anksiyetenin bir belirtisidir.

Baykuş — Disleksi

Baykuş, tüm karakterlerin en zekisidir. Fakat dizide fark ederiz ki bazı harfleri yanlış yazmakta, heceleri yanlış ayırmaktadır. Bazı zamanlarda da unutkanlıkla başı belada olan bir karakterdir. Harfleri, sayıları, heceleri karıştırma; yanlış okuma veya okuyamama durumunun disleksinin belirtilerinden olduğunu söyleyebiliriz.

Tigger — Hiperaktivite

Tigger, sürekli zıplayan ve hareketli olmasıyla dikkatleri üzerine çeken bir karakterdir. Sürekli hareket halinde olan Tigger’ın neredeyse tüm aksilikleri yaşaması bu yüzdendir. Tezcanlılığı yüzünden başına gelmeyen kalmaz. Bu hareketliliğe sahip olan Tigger’ın hiperaktivite bozukluğuna sahip olduğunu söyleyebiliriz.

İyor — Depresyon

Eşek İyor’u genellikle mutsuz bir duruş ve yüz ifadesi ile görürüz.  Çoğunlukla üzgün olan İyor yaşanılan maceralara karşı “Yapmayalım başımıza bir iş gelir. ” duruşunu sergilemektedir. İyor’da görmüş olduğumuz bu mutsuzluk, uyuşukluk ve risk almama halinin depresyondan kaynakladığını söyleyebiliriz.

Christopher Robin — Şizofreni

Belki de en önemlileri karakterlerden biridir Christopher. Aynı zamanda dizinin başkarakteridir. Christopher konuşan hayvanlarla dostluk kurmuştur. Çizgi dizide, hayvanlardan başka hiç arkadaşı olmaması da dikkat çekmektedir. Dışardaki yaşama uyum sağlayamayan ve kendi ürettiği alanda mutlu olan bir çocuktur. Hayvanların Christopher ile konuşuyor olması, Christopher’ın hayvanlarla olan bu büyülü dünyaya kendini kaptırmış olması şizofreni belirltilerini göstermektedir.

 

Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.