Toksik İlişki Terimleri: Bardağın Boş Tarafı

Günümüzde her şeyin dijitalleşmesi ile birlikte sosyal medya ve cep telefonlarımız hayatımızın bir parçası oldu. Özellikle sosyal medyanın hayatımız üzerinde büyük bir önem taşımasıyla birlikte flört anlayışımız da değişmeye başladı. Sosyal medya ile birlikte hayatımıza toksik ilişki terimleri de girdi. Toksik ilişki terimini ise ilk olarak 1995 yılında Lilian Glass  ortaya koymuş olsa da günümüzde daha popüler bir hâle gelmeye başladı.  Lilian Glass’ a göre toksik ilişkiler kişilerin birbirini desteklemediği aksine birbirini baltalamaya çalıştığı, rekabet ettiği ve çatışmanın olduğu uyum eksikliklerinin meydana geldiği ilişki türlerine deniyordu. Günümüzde hâlâ bu açıklama doğruluğunu koruyor fakat dijitalleşme farklı terimleri meydana getirdi ve adeta bardağın boş tarafını doldurmak için günlük konuşma dilimize birçok terim yerleşti.  Peki bu terimler nelerdir ?           

 Stashing

Güzel giden bir ilişki gibi algılanan fakat ilişkinizde karşı tarafın adeta “köksüz” gibi davranması durumuna denir.  Partneriniz, sizi asla ailesi ve arkadaşları ile tanıştırmak istemez. Ve bu durumdan kaçmaya çalışır. 

Benching 

Bu ilişki türünde yüz yüze bir etkileşim asla olmaz. Genellikle sosyal medyadan mesajlaşma yoluyla ilişki devam eder. Çiftler hiçbir zaman bir araya gelmezler. Karşı taraf sizi klavye arkadaş olarak görür. Her şeyin yedeklendiği ve sanal kaldığı ilişki türüdür. 

Cloaking

 Biriyle  ilk buluşmanızın kötü geçmesiyle birlikte buluşma biter bitmez  karşı tarafın sizi ona  ulaşabileceğiniz bütün sosyal medya platformlarından engellemesi durumuna verilen isimdir. Bu çok da kibar olmayan davranış sonrası karşı taraf, siz hiç yokmuşsunuz gibi davranır.  

Phubbing

 İlk tanışma ve  ilk buluşma  esnasında karşınızdaki kişi sizinle asla ilgilenmeyip yalnızca telefonuyla ilgileniyorsa bu davranışa da Phubbing denir. Sizi tanımak adına hiçbir etkileşimde bulunmuyordur. Ve yalnızca telefonu varmış gibi davranıyorsa Phubbing’e maruz kalıyorsunuz demektir.  

Peacocking

 Bir kişinin kendini karşı tarafa olmadığı biri gibi göstermesi durumudur. Genellikle fazla gösterişli, abartılı hareketler yaparlar. Olduklarından daha zengin ve ihtişamlı algılanmaya çalışırlar. Bu duruma da tavus kuşu etkisinde denmektedir.  

Catfishing 

 Peacocking’in sosyal medyada yapılan hâli de denilebilir. Yani kişi olmadığı birinin kimliğine bürünür kendini gösterişli ve  şaşalı gösterir.  Bu edindiği sahte kimlikle de flört etmesi durumuna verilen isimdir. 

 Cushioning 

 Toksik ilişki terimlerinin içindeki en eski terimlerden biridir. İlişkinin bitmesine yakın dönemlerde, kişinin kendine üçüncü bir kişi bulmasıdır. Böylelikle ayrılık acısı hafifletilmeye çalışılır.

 Love Bombing

 İlişkilerde bir tarafın abartılı sevgi sözleri, şaşaalı hediyeler ve abartılı jestler ile güç sağlaması ve ilişki kontrolünü ele almaya çalışması durumunda denir. Yani Love Bombing uygulayan kişi gücü elde ettiği noktada aniden bu davranışları kesmektedir.  

 Ghosting 

   İlişkinin güzel gittiğini zannedildiği dönemde karşı tarafın bir anda ortadan tamamen yok olması, ulaşılamaz hâle gelmesi ve adeta hiç olmamış gibi davranması durumunda denir.  

Breadcrumbing

 Breadcrumbing uygulayan kişi, ilişkiyi asla ileri götürmek istemez ve bunun için bir çaba da göstermez. Fakat flörtün de asla bitmesine izin vermez bunun için ilişkinin belli zamanlarında ufak tefek güzel sözler ve jestler ile karşı tarafa umut verir. Bu şekilde daimi flörtün devam etmesini sağlar. 

 

Bu yazı, İnsanca Akademi editörlerinden Ayşenur Altun tarafından düzenlenmiştir.

Yeni hikâyeler keşfetmek için You Tube hesabımızda gezinebilirsiniz.