SÜPERNOVA

SÜPERNOVA

Süpernova Nedir?

Bir yıldızın enerjisinin azalması sonucu ömrünü tamamlamasına süpernova denir. Meydana gelen patlamalar o kadar şiddetlidir ki, gökyüzünde meydana gelen en büyük patlama olarak uzaya izini bırakır. Normal bir süpernova patlaması durumunda meydana çıkan enerji, galaksilerin tamamının yaydığı ışıktan daha büyük ve daha parlak bir ışık kümesi oluşturabilir. Güneş’in 8 milyar yıllık ömründe yayacağı ışıktan daha fazla enerji açığa çıkararak uzaya salınır. Süpernovalar, aniden yaşandığı için gökyüzünde var olmayan minik bir nokta, bir anda koca bir ışığa dönüşerek parıldayabilir. Bu olağanüstü astrolojik olay, gökyüzünde var olan diğer yıldızlara benzemez. Çünkü bir süpernovanın bize sunduğu bu görsel şölen ölmüş bir yıldızın ardında bıraktıklarıdır.

Carl Sagan ne demiş? “Hepimiz birer yıldız tozuyuz.” Bu cümlenin neden kurulmuş olduğunu hiç düşündünüz mü? Gelin ben size neden söylendiğini anlatayım. Yıldızlar birbirleri ile uyum içerisindedirler ve içlerinde bulunan ender malzemeler bir süpernova yaşandığında etrafa yayılır. Bu enderlik, yaşadığımız Dünya’yı ve yaşamımızın devamı için önemli olan Güneş’imizi var etmiştir. Bizler bugün buradayız. Belki de bizden önceki bir süpernovada başkalarının sonu olmuştu. Şimdi bizim sonumuzu getirecek olan herhangi bir süpernova da bizden sonraki gelecek nesillerin var olmasını sağlar, kim bilir?

Süpernovalar ne zaman yaşanır?

Dünyamızın da içinde bulunduğu Samanyolu Galaksisi dışında kalan yıldızların gözlemlenebilmesi zor olduğu için bir süpernova olayının çok sık yaşanmadığını düşünebiliriz. Pek öyle değil, ben bu satırları yazarken ve sizlerde okurken geçen her saniyede 30 süpernova yaşandığından haberiniz var mıydı? Yani sizler bu yazıyı okumayı bitirmemişken bile onlarca hatta yüzlerce yıldız ölmüş oluyor. Biz bunları göremiyor olabiliriz ama unutmayın ki onlar ölmeye ve öldükleri yerden yeniden var olmaya devam ediyorlar.

Kendi galaksimizin içerisinde bulunan ve takip etmekte olduğumuz yıldızlardan bazıları ölürse bu Dünyamızı oldukça kötü etkiler. Bilmeliyiz ki, bir süpernova olayının etkisini hissedebilmek için bize en yakın yıldızın 30 ışık yılı uzaklıkta olması gerekir. Ancak kendi galaksimiz içerisindeki yıldızlardan gözlemlediğimiz kadarıyla 50 yıl içerisinde bir yıkıma sebep olacak olan bir süpernova olayı beklenmiyor. Zaten kendi samanyolu galaksimiz dahil onun büyüklüğündeki diğer galaksilerde de her 50 yılda 1 süpernova patlaması yaşanıyor. Ama uzay bilinmezliklerle dolu öyle değil mi? Her an neler olacağını bilemeyiz. İşin güzelliği de tam bu noktada başlıyor zaten.

Nova ile arasında Fark Var Mıdır?

Nova ve Süpernova olayları birbirleri ile karıştırılabilecek iki astronomik olaydır. Fakat ikisi de patlaması sonucu evrene ışıklarını saçsa da süperler, novalara göre daha fazla yıkıma sahiptir. Bilindiği gibi bir yıldızın ölümü anlamına gelir.

Süpernova Sonucu Kara Delikler Meydana gelir mi?

Süpernova patlaması sonucunda yıldızın öldüğü doğrudur. Öldükleri size yeniden var olmadıkları düşüncesini getirmesin çünkü yıldızlar ölür. Ölürken, yeniden doğacak olan yıldızların alt yapısını oluşturur. Böylesi bir güce sahip olan olayın neden kara delik ya da nötron yıldızı oluşturamayacağını düşünelim ki? O yüzden bu soruya verebilecek cevabımız, evet oluşturabilir. Kara delikler, yüksek bir çekim kuvvetine sahiptir. Çekim kuvveti sonucu oluşan uzay-zaman eğilmesi durumu, ışığın kaçmasını bile olanaksızlaştırır. Patlama sonucu ortaya çıkan bu çekim gücü içeri doğru çöker. Hatta bir yıldız yeteri kadar büyüklükteyse bu çöküşü devam ettirir ve kara deliği oluşturur.

 

Diğer bilim yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/bilim/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!