OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLA DOĞRU İLETİŞİM

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLA DOĞRU İLETİŞİM

Çocukla doğru iletişim kurmak, çocuğun psikolojik gelişimini etkiler. Çocukla sağlıklı bir iletişim kurmak dil gelişimini ilerletir. Ayrıca çocuğa sosyal olarak katkıları olur. Okul çağından önce de sonra da ebeveynler çocuğuna resimli kitaplara bakarak öykü okumaya vakit ayırmalıdır. Böylelikle çocuğun kelime haznesi gelişir. Çocukla iyi bir iletişim, çocuk okula başlamadan önce kurulsa daha doğru olur ama ilköğretime başladıktan sonra da iyi iletişim kurulabilir. Çocuğun sorduğu sorulara açık ve anlaşılır cevaplar vermelidir. Okul çağındaki çocuk okul başarısının farkındadır. Bu sebeple bu durum çocuklarda kaygıyı arttırır. Bunun üstesinden gelmek için ebeveynler çocuğa yol göstermeli, onların kaygısını azaltmalıdır.

Okul çağındaki bu çocuklar önceki dönemlere göre kendini diğer çocuklarla daha çok kıyaslar. Çocuğun akranları ile kendini karşılaştırdığında hırçınlaşması mümkündür. Bu sebeple kendine güveni de azalma eğilimi gösterir. Böylesi durumlarda çocuğa  anlayışla yaklaşmak, ona değerli olduğunu hissettirmek gerekir. Çocuğun kendini başkalarıyla kıyaslaması bir yana ebeveynlerin çocuklarını akranları ile kıyaslamak mühim bir yanlıştır.

Ödev konusuna gelince, okul çağındaki çocuklar ödevlerini destek almadan yapmaya ve başarmaya önem verirler. Ancak zorlandıkları zaman yetişkinlerin yardımına ihtiyaç duyarlar.

7-9 Yaş arası iletişim   okul

Çocuk bu döneme kadar duygularını ifade etmeyi  öğrenememişse bu yaş aralığı bunun için en doğru zamandır. Bu yaşlarda çocuk, çok soru sorar ve bazen sizi bunaltır. Çocuğunuzu anlamaya çalışın ve çocuğunuzun anlayabileceği şekilde cevaplar verin. Aynı şekilde bu dönemde okula başlayan çocuğun yeni bir ortama alışması genellikle onu kaygılandırır. Bu yüzden onu anlayışla karşılamalısınız. Çocuğunuzun endişesini azaltmak, ona yardımcı olmak için çocuğunuza onu sevdiğinizi, onun yanında olduğunuzu hissettirin.

Çocuk, daha önce rahat davranırken okul sonrası çekingen olabilir. Bu durumda çocuğa baskı uygulamayın, ona zaman verin.

Çocuk, bu yeni ortama alışma sürecinde başarısız olabilir. Çocuğunuz başarısız olduğu için ona kızıp, tepki vermemeye özen gösterin. Çocuğunuza tepki verirseniz onun cesaretini kırarsınız. Ona yardımcı olma yolları düşünebilirsiniz. Buna ek olarak öğretmenine danışıp yardım alabilirsiniz.

10-12 Yaş arası iletişim

Bu yaş aralığındaki çocuklar yeniliklere açıktır. Farklı konular dikkatlerini çeker. Bu nedenle ebeveynler çocuklarına yeni uğraşlar kazandırmalıdır. Örneğin çocukları farklı spor dallarına yönlendirebilirler.

Bu yaş aralığındaki çocuklar başarı ve başarısızlık kavramlarının bilincindedir. Bu durum dikkate alınarak, başarılı olan çocuklar takdir edilmeli ve bazen ödüllendirilmelidir. Başarısız olan çocuklara ise destek olmalı, onlar için neler yapılabileceğine karar verilmelidir.

Bu yaşlardaki çocuklar, başkalarının kendileri hakkındaki düşüncelerini önemserler. Ebeveynler abartmadan çocuğun başarılı ve olumlu taraflarını ifade edebilirler. Ayrıca bu yaş aralığında çocukların duyguları, düşünceleri sürekli değişir. Aileler buna hazırlıklı olmalı, çocukla inatlaşmamalı ve çocuğu anlamaya çalışmalıdır. Çocuk bu dönemde ebeveynlerini beğenmeyip eleştirme eğiliminde olursa anne ve babalar sakin kalmalı; çocuğa tepki vermekten kaçınmalıdır.

 

Anne ve babalara birkaç öneri

  • Okul seçimine özen gösterin.
  • Okul ve öğretmenle iletişim halinde olmaya özen gösterin
  • Çocuğunuzun yanında öğretmeni ve okulunu eleştirmeyin
  • Orta çocukluk döneminde oyun oynamasını engellemeyin
  • Çocuğunuzla vakit geçirin
  • Çocuğunuzun olumlu taraflarını daha çok dile getirin(aşırıya kaçmadan)
  • Planlı yaşamaya çalışın
  • Son olarak çocuğunuza iyi örnek olun, unutmayın ki çocuğunuzun rol modeli sizlersiniz

 

Daha fazla içerik için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

 

Bu yazı, İnsanca Akademi Editör Ekibi’nden Dilan Deniz Emeksiz tarafından düzenlenmiştir.