Distimi
Distimi, hafif depresyon belirtilerinin yetişkinlerde 2 yıl veya daha fazla çocuklardaysa genellikle 1 yıl sürmesiyle oluşmaktadır. Kronikleşen depresyonda semptomlar kişiye göre değişmekte ve sürekli olarak devam etmektedir. Distimi hastalarında kişi kendini bazen çok iyi hissetmekte fakat bu iki aydan uzun sürmemektedir. Hasta bireylerdeki genel semptomlar; süregelen mutsuzluk, karamsarlık, yapılan işe veya kişinin partnerine karşı ilgisinin azalması, enerji kaybı, konsantre olmada zorluktur.
Belirtileriyle Distimi
Araştırmalara göre toplumun %3-5 ‘ ini oluşturan distimi genellikle toplumun düşük gelirli hiç evlenmemiş ve genç kesiminde daha yaygındır. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla iki kat daha fazla görülmektedir. Çoğunlukla depresyon ile karıştırılan distimi belirtileri bakımından da, depresyona oldukça benzerdir. Peki bu belirtiler nedir?
- Sinirlilik hali veya moral bozukluğu
- Gün içindeki olağan aktivitelere duyulan ilgide azalma
- İştahta oldukça artma veya azalma
- Çok fazla uyku yada uykunun kişiye yetmemesi
- Fiziksel- ruhsal yorgunluk
- Konsantre olmada zorluk ve kendine güvensizlik
- Kararsızlık ve umutsuzluk
Bunlar genel belirtilerdir. Distimiyi depresyondan ayıran en önemli özelliği ise uzun bir zaman dilimine yayılmış olmasıdır. Belirtiler uzun zaman dilimleri içinde kendini gösterdiği için hasta bireyin veya çevresinin farkına varabilmesi oldukça zordur. Yalnızca kişi terapi almaya başladığında kurulan iletişim sayesinde, hasta öyküsü oluşunca ortaya çıkmaktadır.
Tedavi ve Korunma
Distimi hastalarında genellikle geleneksel tedavi yöntemleri ( antidepresan+ terapi) kullanılsada bazı psikoterapistler aromaterapi yöntemini de kullanmaktadır.
Distimi, her ruhsal sorun gibi zor süreçlerden oluşmaktadır. Bu yüzden en iyi yöntem ruhsal sağlığımızı korumaktır. Tabi her birey kendi iç dünyası farklılık göstermektedir. Bu yüzden kendi iç sağlığımızı korumak için öncelikle kendi benliğimizi sevmekle başlamalıyız. Her insan kendi muazzamlığına sahiptir ve bireyler kendi zihnini dinleyip ruhsal sağlığına iyi geldiğini düşündüğü şeyler için vakit ayırmalıdır. Egzersiz yapmak, resim yapmak, müzik dinlemek, aromaterapi, sosyal aktivitelere katılmak, yoga gibi genel öneriler de denenebilir.
Benzer içerikler için YouTube ve İnstagram adreslerimizi ziyaret edebilirsiniz.
öldürmeyen ve fakat süründüren bir hastalık.. gizliden gizliye içimize sinen. distimide bence aşırı sorumluluk, başkaları için çalışma ve başkalarını memnun etme durumu var. şükran, sorumluluk ve suçluluk duygulari. Tıpkı bir annenin içinde hergun yaşadıkları gibi.
Bazen insanlar ruh sağlıklarını korumak konusunda yeterince başarılı olamayabiliyor maalesef ki. Yazınızda değindiğiniz gibi ruh sağlığımıza iyi gelen şeyler ile ilgilenmek ya da ona iyi bakmak bizim elimizde, bunu ihmal etmemeliyiz. Çok teşekkür ederiz, kaleminize sağlık 💐🤩☺️🎉