KOKARCA TEORİSİ

KOKARCA TEORİSİ

Teorinin Ortaya Çıkışı:

ABD’nin kuzeyinde ortaya çıkan ani kokarca ölümleri üzerine İsviçreli Bilim insanlarının araştırmasıyla başlayan ve araştırma sonucunda göz önünde bulundurulan hayvanın adını alan bu teori, bir kokarca bulunduğu çevre koşullarına göre kendini korumak için sahip olduğu savunma mekanizmasını konu alan bir teoridir. Teorinin ortaya çıkmasındaki en büyük neden araştırma sonucunda bir kokarcanın bulunduğu çevre şartlarının değişmesiyle birlikte kendini güvensiz hissettiği veya bir saldırı anında ortaya çıkarttığı kokunun etkisiz kalması ve kokarcanın ölmesinden kaynaklıdır.

Bu ölümler ise İsviçreli Bilim insanlarının kokarcaların neden ve nasıl öldüğünü ortaya çıkarmak için kurdukları kameralar sayesinde gizemini yitirmiştir. Kurulan kameralar eşliğinde yapılan gözlem ve analize göre ise kokarcaların ölümü tamamen oradan geçen bir yoldan kaynaklıdır. Kokarcalar bildiğimiz üzere ormanlık alanda yaşayan vahşi canlılardır ve aynı zamanda ormanlık alandan başka farklı bir yaşam alanları olmayan canlılardır. Ancak Bilim insanlarının yaptığı gözlem esnasında ölümlerin, bir kokarcanın ormanlık alanda yürürken, en sonunda değişen zemin karşısında, yani yol üzerinde ilerlerken gelen bir arabaya karşı koku salması ve arabanın bundan etkilenmeyerek kokarcayı ezmesinden kaynaklı olduğu gözlemlenmiştir.

Bu gözlemin sonucunda kokarcaların yaşadığı değişim karşısında savunma mekanizmalarının bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştır.

Teorinin İnsanlara Göre Yorumlanması:

Yukarıdaki gözlem ve analizi göz önünde bulundurursak eğer bir canlının yaşadığı değişim sonrası düştüğü durumu net bir şekilde görebiliriz. Bu teoriyi insanlara yöre yorumlarsak eğer değişim yaşamaktan korkan ve yahut çekinen, eski bilgilerle yola devam etme taraftarı kişilerin yaşadığı bir değişim sonrası geride kaldığı ve tıpkı bu hikayedeki kokarca gibi yok olmaya mahkum olduğunu söyleyebiliriz. Bu tür yeniliklere kapalı kişilerin ya da adaptasyon konusunda sorun yaşayan kişilerin toplum içerisinde yaşarken kullandıkları bu eski bilgilerin, yani savunma mekanizmalarının çöktüğünü, işe yaramayacağını, hatta az önce de belirttiğimiz gibi geride kalacağını ifade edebiliriz.

Teorinin Toplumlara Göre Yorumlanması:

Son olarak bu teoriyi toplumlara göre yorumlarsak eğer, yapılan bu yorumu değişime kapalı insanların geri kalmışlıklarının geniş çaplı perspektiften bakılması olarak adlandırabiliriz. Toplumlar bildiğimiz gibi insanların oluşturdukları somut oluşumlardır ve bir toplum içerisinde yaşayan kişilerin geri kalmışlıkları uzun vadede toplumda etkisini gösterebilir. Öncelikle Kokarca Teorisi topluma göre bakıldığında eskimiş ve altı boşalmış, artık toplum içerisindeki bireylere zararlı bir hale gelmiş, yenilikten uzak örf ve adetlerin, gelişen ve her daim yenileşen Dünya da toplumun kültürel yaşantısı içerisinde tutulması, bu örf ve adetlerin toplumun gelişmesinde ve yenileşmesinde büyük engellerden biri haline gelmesi tıpkı değişime kapalı insanların değişen şartlar karşısında yok olması gibi toplumların da çürük temeller üzerinde direterek yürümesi bu tür toplumların geri kalmasına ve belki tarihe karışmasına neden olabilmektedir.

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!

 

KAYNAKÇA

Fatih Özger, Kokarca Teorisi, fatihozger.wordpress.com, 2020