JOKER FİLMİ İNCELEMESİ
Todd Phillips filmin yapımcısı ve senaristi olduğu Joker filmi. Seyirci tarafından da büyük bir beğeni almıştı. Filmin aldığı beğeniyi Todd Phillips’in kaleminin yanı sıra Joaquin Phoenix’in büyüleyici performansında etkili olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi filme biraz daha yakından bakalım.
KOMEDİ SUBJEKTİFTİR
Joker filmi daha önceden de Batmandan gördüğümüz anti kahraman Jokerin iç dünyasına inerken toplumsal eleştirileri de yer veren bir filmdir. Film kendine ait hüzünlü müziği, karakterin dansı ve gerçek hayattan aldığı olaylarla ilgiyi çekici ögeler kullanılmış. Joker karakteri başlı başına ilgi çekici bir karakter olarak yaratılmış. Öncellikle karakterin adı Arthur Fleck’tir. Bu sözcüğün anlamlarından biri de “çürümüş” demektir. Filmde karakterin toplum gözündeki yeri soyadıyla bağdaşmış durumdadır. Daha sonra karakteri incelersek yüzü boyalı, yeşil saçlı etkileyici bir karakterdir. Mesleği ise bir katile yakışmayacak kadar masum komedyenliktir. Karakterin başlarda giydiği sarı renkli ceket kederi temsil ederken daha sonra yaşadığı dönüşümle kırmızı renkli ceket gücü simgelemektedir. Filmde karakterin yaşadığı metroda adam öldürme daha önce Amerika’da gerçeklemiş bir olaydır. Küçükken yaşadığı kalorifer bağlı dayak sahnesi de bir dönem Amerikan gazetelerin de fazlaca çıkan çocukların başına gelen talihsiz olaylardandır. Filmde Modern Zamanlar, Blow Out, Taxi Driver gibi seyirci tarafından beğenilmiş eski filmleri de akla getirecek öğeler bulunmaktadır. Joker filmi her şeye gülen ve işi güldürmek olan bir adamdan çevresinin nasıl bir katil oluşturduğunu seyirciye sunarken bir yandan da onun düşünmesini sağlayacak sistem eleştirileri yapar.
“Komedi subjektiftir. Herkes her şeyi bilen sistem neyin doğru neyin yanlış olduğuna karar veriyor. Aynı şeyin komik olup olmadığınıza karar verdiğiniz gibi”(Joker)
Joker Kimlere Sesleniyor?
Joker filmi ABD’deki bazı insanlar tarafından sağ kesimi temsil ettiği ve Trump destekçisi olduğu yönünde haberler var. Bunun nedeni önce Amerika’da yaşanan metro cinayetinde öldürülen siyahi 3 gençle bağlantı kurulması yönünde. Film vizyona girdikten sonra ise ABD’deki askeri istihbaratların silahlı saldırı düzenleyeceği ile ilgili haberler çıkmış. Filmi izleyen yaşıtlarım erkeklerin kızlara göre jokere hissettikleri yakınlık daha büyük. Zaten filmin son sahnesinde de jokerin destekçilerinin çoğu erkeklerdir. Tabii erkek doğası gereği bu yadırganabilecek bir şey olarak görünmemeli. Joker filmindeki Arthur Fleck karakteri toplum tarafından dışlanmış, kötü bir çocukluk geçirmiş ve istediği başarıyı da yakalayamamış bir karakterdir. Filmde joker bulunduğu sistemin her şeye tek başına karar veren kesin yargıları ve iki yüzlüğünü eleştiriyor.
Aykırı Bir Baş Kahraman Yaratmak
Joker çıktığı TV programında insanlarda bir farkındalık uyandırır. Joker’in taraftar grubunun oluşması ve hızla artmasının etkisini şehir yağmalanmasından görürüz. Bu aynı zamanda kapitalist sistemin eşitsizliğine bir göndermedir. Film, insanların kafalarında var olan baş kahraman algısını da yok sayıyor çünkü burada baş karakter kötüye karşı bile iyi değildir. Dişe diş bir karakterdir. Geldiğimiz durumda artık insanlar kötülük karşısında cevap vermenin iyilikle bu çağda karşılık bulamadığını düşünmeye başlıyorlar.
Joker filminde sevgisiz büyüyen ve acımasızca eleştirilen kendi halinde bir komedyenin nasıl bir yaratığa dönüştüğünü izlerken bu filmi izleyen bir anne ya da baba için şunlar söylenebilir, çocuğunu sevgisiz büyütme, bir genç için güçsüz gördüğün birini ezme, bir patron için çalışanını küçük düşürme. Ve buna ek olarak da herkesin bir hikayesi vardır. Otur ve izle. Belki de bu hikayede senden de bir parça vardır. Sen de hayatında illaki birilerini görmezden gelmişsindir ya da görülmüşsündür. Seni sen yapan şeyleri sen yapmadın. Her bir dokun da başkalarının el izi var. Bugün bir katil değilsen sen iyi olduğun için değil iyi bir işçiliğe sahip olduğun içindir. Joker bizlere kimsenin hikayesini dinlemeden yargılamamak gerektiğini gösteriyor.
Diğer film analizlerimizi okumak için tıklayın
Benzer içerikler için İnstagram hesabımızı takip edin!
Kaynakça:
Yrd.Doç.Dr.Ali Murat Kırık,Sinemada Renk Öğesinin Kullanımı,Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema ve tvbölümü,Cilt 2 sayı 6,2013
BBC News, Son Yılların En Tartışmalı Filmi: Joker,3 Ekim 2019
Cevap bırak