Guernica Tablosu ‘nun Altında Yatan Öykü

Picasso’nun Guernica Tablosu ‘nun Altında Yatan Öykü

   Öncelikle eseri teknik yönden ele alalım. Guernica Tablosu, 1937 yılında dikkat çekici boyutlarına  rağmen yalnızca 15 günde tamamlanmıştır. Eser 7,76 m eninde ve 3,49 m yüksekliğindedir. Tuval üzerine sadece siyah beyaz renk kullanılarak yapılmış yağlı boya eserdir. Guernica geometrik ve izlenimci bir tablodur, kübizm akımının önemli temsilcilerindendir.

   Guernica’da  baskın olan at ve boğa figürlerinin çağrıştırdıkları anlamlar ve  bu figürlerin  neyi ifade ettiği hakkında birçok farklı düşünce ortaya atılmıştır.  Sanat tarihçisi Patricia Failing’in görüşüne göre “At ve boğa İspanyol kültüründe önemli bir  konuma sahiptir. Picasso resimlerinde bu iki figürü, birçok değişik anlamda kullanmıştır. Bu yüzden Guernica’da ki at ve boğanın kesin anlamını bulmak oldukça zordur. Bu iki figürün ilişkisi, Picasso’nun  kariyeri boyunca değişik şekillerde ortaya çıkan bir tür bale gibidir .” Sözlerini sarf etmiştir. Picasso’ya at ve boğa figürlerinin  neyi ifade ettiği sorulduğunda “… bu boğa bir boğadır, bu at bir attır…

Resimlerimde belli şeylere  bir anlam verdiğinizde bu doğru olabilir, ama bu anlamı vermek benim fikrim değilidir.  Sizlerin vardığı bu fikirlere ve sonuçlara ben de varmış olmalıyım,  içgüdüsel ve  bilinçsiz olarak . Ben resim yapmak için resim yapıyorum . Nesneleri olduğu gibi resmediyorum.” Sözlerini sarf etmiştir. Bu sözlerinden Pablo Picasso’nun ”Sanat sanat içindir.” görüşünü desteklediğini çıkartabiliriz lakin tablonun yapılış öyküsü bizi bunun tam tersi olan görüşe götürüyor.

   Esere adını veren Guernica 1937 yılında kanlı bir iç savaşa tanıklık eden, İspanya’da bir kasabadır. İspanyol General Francisco Franco, Nazi ve  faşist İtalyan kuvvetlerinin yeni savaş uçaklarını İspanya’nın Guernica kentinde test etmesine izin vermiştir. Kasaba üç gün boyunca Alman ve İtalyan kuvvetler tarafından bombalanmıştır. 5000 nüfusa sahip olan Guernica’da 1654 kişinin bu bombardıman sırasında hayatını kaybettiği ve çokça yaralının olduğu kayıtlara geçmiştir.

Tarihin En Politik Resmi

   26 Nisan 1937 yılında yaşanan bu insanlık dramının haberi, kısa sürede Picasso’nun sürgünde olduğu Paris’e ulaşmıştır. Ülkesinde  yaşanan bu olayın haberini alana dek, İspanyol Hükümeti’nin Paris’te gerçekleşecek olan Dünya Fuarı’nda sergilenmesi için ondan sipariş ettiği tablonun konusuna karar vermemişti. Picasso’ya göre sanatçı, böyle bir insanlık dramı karşısında kayıtsız kalamazdı. Böylelikle Guernica’yı resmetmeye başladı. 

Renksiz olacaktı Guernica savaşın siyahlığı ve külleri gibi. Bütün dünya görmeliydi bunu İspanya’nın büyük acısını, katliamı. Ve öyle de oldu eser büyük bir yankı uyandırdı, birçok farklı ülkede sergilendi. Franco Hükümeti süresince tablonun İspanya’ya girişi yasaklandı. Pablo Picasso’nun başyapıtlarından olan  Guernica Tablosu günümüzde en büyük savaş karşıtı resim olarak kabul gördü. Eseri Madrid’de bulunan, Museo Reina Sofía’da görebilirsiniz.

 

http://207.154.194.140/category/sanat/