ÇOCUKLARDA UYKU EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİDİR?

ÇOCUKLARDA UYKU EĞİTİMİ NASIL VERİLMELİDİR?

Uyusun Da Büyüsün

Anne babalar çocuklar için uykunun çok önemli olduğunu bilirler. Uykusunu almamış bir çocuk genelde huysuz, mızmız, iştahsız olabilir. Uyku sadece bir dinlenme aracı değildir. Ayrıca, beyin başta olmak üzere tüm organların yenilenmesi için şarttır. Uyuma sırasında stres hormonları azalır, büyüme hormonu salınımı artar. Bu sayede uyku sırasında vücut kendini onarır, yeniden yapılandırır ve vücut kendini yeni bir güne hazırlar. Çocuklar uykusunu aldıktan sonra yemek yeme, oyun oynama gibi aktivitelerde daha çok başarı gösterirler.

Çocukların uykuya geçme aşamasındaki en büyük sorunlarından bir tanesi sürekli anne-babanın yanına gelip birlikte yatmak istediğini söylemesi ya da uyku periyodu boyunca anne-babasını yanında istemesidir. Belki bu konuyla ilgili planlar, pazarlıklar veya konuşmalar uzun süre devam etmektedir. Ama bu sorunların ortadan kalması için sihirli kelime düzendir. Evinizin bir düzen içinde olması gerekmektedir. Sadece uyku düzeni değil, sabah kalktığınız zamandan kahvaltı saatine, öğle ve akşam yemek saatine kadar her şey bir düzen çerçevesinde olmalı ki uyku da(çocuk istese de istemese de) düzene girsin.

Uyuma düzenini en çok bozacak durum, eve misafir gelmesi veya sizin misafirliğe gitmenizdir. Çocuğunuzun uyku düzenini oturtuncaya kadar ya misafirliğe bir süre ara vermelisiniz ya da misafirliğe giderseniz de çocuğun yatağa giriş saatinin değiştirmemeniz gerekmektedir. Bazı istisna durumlar olamaz mı? Tabii ki olabilir. Hadi bugün dedesi geldi bu akşam saat 9’da değil 11’de yattı. Peki sabah kalkması nasıl olmalı? Sağlıklı uyku periyoduna ulaşabilmek ve sağlıklı zihin ve beden için sabah 8, en uygun güne başlama saatidir. Gece kaçta yatarsa yatsın çocuğunuzu mutlaka her gün aynı saatte kalkması gerekmektedir. O saatte uyanmalı ki uyku eğitimi sağlıklı bir şekilde devam etsin.

Uyku düzeni kazandırmak için neler yapılabilir?

  • Çocuğun sevgiye olan eksikliği uykuya gideceği zaman daha çok belirginleşir. Bu yüzden de sizinle yatmak istemektedir. Uyku öncesinde çocukla yeterli vakit geçirmek önemli bir etkendir.
  • Uykuda ritüeller oluşturmak yine izlenebilecek yollardan birisidir. Uykunun ritüelleri; dişlerin fırçalanması, pijamaların giyilmesi, kucaklaşma gibi davranışlarla bir uyuma öncesi ritüeli oluşturmak faydalı olacaktır.
  • Evinizin içindeki hareketi, ışıkları ve ses tonunu azaltmanız, çocuğun aklının o hareketlilikte olmaması için önemlidir.
  • Çocuğun odasını sevmesi düzen için önemli etkenlerden biridir. Odasına alışmasını sağlamak için odasını keyifli hale getirmek, karanlığa karşı loş bir ışık yerleştirmek faydalı olacaktır.
  • Uykunun öncesinde çocuğunuzun rahatlaması için masal okumayı, sevdiği bir şarkıyı söylemeyi, banyo yaptırmayı tercih edilebilirsiniz.

 

Çocuğunuzla birlikte güzel günlere uyanmanız ümidiyle…

 

 

Diğer psikoloji yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/psikoloji/

 

Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!