Madde Bağımlılığı
Yaşadığımız coğrafyada ve dünyanın hemen hemen her yerinde birçok insan madde bağımlılığı ile mücadele etmektedir. Bu zararlı alışkanlıkların birçoğu ne yazık ki çocukluk çağlarında başlamaktadır.
1. Madde Bağımlılığı, Maddeler ve Zararları
Bağımlılık yapan maddelerin en başında tütün, alkol, eroin, esrar, kokain ve kırmızı reçete kapsamında olan ilaçlar vardır.
Tütün en yaygın ve kolay bağımlılık yapan madde çeşitidir. Yetişkinlere göre çocuklarda daha hızlı bağımlılık yapmaktadır. Tütün birçok ülkede ölüm nedenlerinin en üst sırasında yer almaktadır.
Alkolün ise sigaraya göre bağımlılığı düşük olabilmekte fakat küçük yaşlarda tüketimi büyük ölçüde zarar vermektedir. Ne yazık ki çocukların bir kısmı arkadaş baskısıyla alkole başlarken, bir kısmıda merak ettikleri için kullanmaktadır.
Diğer zararlı ve aynı zamanda yasaklı maddeler; esrar, kokain, uyuşturucudur. Bu maddeler birçok hastalığa yol açmaktadır. Bunun yanı sıra psikolojik sorunlara, sosyal çevre ve ailesiyle problem yaşamasına da neden olmaktadır. Örneğin aile içi sorun ve sıkıntılara, okulda başarısızlığa ve yasal problemlere neden olmaktadır.
2.Kötü madde kullanmanın nedenleri
Zararlı maddelere başlamanın birçok sebebi vardır. Yukarıda kısaca değindiğim gibi bu maddeleri merak edip kullanan ve arkadaş baskısıyla başlayan birçok çocuk vardır. Bunların dışında kendini akran grubuna ya da çevresine kanıtlamak, sorunlarla başa çıkmak için, ailesiyle anlaşamadığı ve ekonomik düzeyi düşük olduğu için bu kötü alışkanlığı edinebilmektedirler. Ayrıca ebeveynleri alkol tüketen çocuklarda alkol bağımlılığının fazla olması ve ebeveynlerin eğitim düzeylerininde önemli bir rolü vardır.
Son olarak geçiş dönemleri çocuklar açısından oldukça mühimdir. Çocuklar bu dönemde madde kullanmaya meyilli olabilmektedirler. Örneğin ilköğretimden ortaöğretime, ortaöğretimden liseye geçerken.
3.Madde kullanımını engellemek için alınabilecek önlemler
İlk olarak sizin için önemli olan değerleri çocuğunuza açık ve anlaşılır bir şekilde anlatmalısınız. Bunun yanı sıra kendi davranışlarınıza dikkat etmelisiniz. Çünkü çocuğun ilk rol modeli sizlersiniz (ebeveynler). Sigara içen anne babaların çocuklarının da sigara tüketme olasılığı yüksektir. Ebeveyn olarak bir tarafta sigara içmenin kötü olduğunu söylerken, diğer tarafta çocuğun önünde sigara kullanırsanız kendinizle çelişmiş olursunuz. Bu durum çocuğun kafasında soru işaretleri oluşturabilmektedir.
Ayrıca çocuğunuza bazı durumlarda “hayır” diyebilmeyi ve iyi arkadaş kavramını öğretmelisiniz. Çocuğunuzun iyi arkadaş seçimi onu birçok kötü alışkanlıklardan koruyabilmektedir. Çocuğunuza küçük görevler verip sorumluluk bilinci kazandırabilirsiniz. Sigara, alkol, ve diğer zararlı maddelerle ilgili anlayabileceği şekilde bilgilendirmeniz oldukça faydalı olacaktır.
Kafanız hala karışıksa ve nasıl bir yol izleyeceğinizle ilgili soru işaretleriniz varsa, okuldaki rehber öğretmenlerinden ya da size yardımcı olabilecek ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattını (ücretsiz ve 7 gün 24 saat hizmet vermekte) arayabilir ve detaylı bilgi alabilirsiniz.
Daha fazlası için İnstagram ve YouTube sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevap bırak