Küresel Düşün Yerel Hareket Et: Coca-Cola
Günümüzde coğrafi sınırlılıkların ortadan kalkmasıyla küresel markalar yabancı pazarlarda satış yapma, satışı artırma gayretine girişirler. Ürün ya da kampanya tanıtımlarında etkili olmayı hedefler. Çünkü satış yapmak için en etkili yöntem iyi bir reklam ya da tanıtımdır. Günümüzde küresel marka olan Coca-Cola da uluslararası pazarlarda satış yaptığı zaman reklama ağırlık vermiştir. Öncelikle hedef kitleyi belirler ve kitleye yönelik derinlemesine araştırmalar yapar. Yaptığı araştırmalar dahilinde tanıtımlarını yaparlar. Hedef kitlenin düşünce tarzı, yaşayış biçimi, inancı, gelenekleri vs. olgular göz önüne alınarak reklamlar sunarlar. Böylelikle reklamlarda küresel markalar yerel kültüre entegre edilir. Bu da “küresel düşünüp yerel hareket et” anlayışı benimsendiğini gösterir.
Coca-Cola
Coca-Cola’yı ilk olarak baş ağrısı çeken Atlantalı Eczacı ağrı kesici niyetine imkan malzemeyi karıştırıp içmiştir. Daha sonra çırağı tarafından içeceğe dönüştürülmüştür. Frank Robinson Coca-Cola’nın logosunu oluşturmuş ve hatta bir daha değiştirmemiştir. Logoda kullanılan renklerin insan üzerinde bıraktığı etki dikkate alınarak kullanılmıştır. Logodaki kırmızı renk coşkuyu, duygu yoğunluğu iştah açığı özelliklere sahiptir. Beyaz rengi ise güven, saflık, temizlik ve masumiyet hissini verir. Kendine özgü şişe ölçüsü oluşturup üretmişlerdir.
Ağrı kesici olarak üretime başlayan bu marka günümüzde uluslararası satış yakalayan markadır. Şimdi şirket birçok ülkede üretim yapar ve bünyesinde binlerce kişi çalıştırmaktadır. “CCI, Türkiye, Pakistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Ürdün, Irak, Suriye ve Tacikistan’da 8.500’e yakın çalışanı ile faaliyet gösteren çok uluslu bir içecek şirketidir. The Coca-Cola Company markalarından oluşan gazlı ve gazsız içeceklerin üretim, satış ve dağıtımını gerçekleştiren CCI, Coca-Cola sistemindeki en önemli şişeleyicilerden biridir. CCI 10 ülkede yer alan 26 fabrikası ile 400 milyonluk tüketicisine gazlı içeceklerin yanı sıra su, meyve suyu, enerji ve sporcu içecekleri, buzlu çay ve çaydan oluşan gazsız içecekler kategorisinde de zengin bir ürün portföyü sunmaktadır.”
Reklamlar
Marka tanıtım sonrasında sofralarda, akıllarda ve davranışlarda kalıcı yer edinmek için alımı teşvik edici faaliyetler ortaya koymuştur. Bu faaliyetlerden biri Cola’nın promosyonlarıdır. Örneğin; 5 şişe kapağı getirene 2.5 litrelik hediye, kapak içlerindeki indirim kodları, şişeleriyle birlikte verilen gıdalar gibi birçok tüketimi teşvik amaçlı promosyon uygulanmaktadır.
Ayrıca Coca-Cola Türkiye’de e-ticaret Web sitesini açarak satışlarını artırarak kâr oranını yükseltmek, tüketicinin güvenini sağlamak ve tüketiciye ulaşılabilirlik konusunda kolaylık sağlamak adına girişimlerde bulunmuştur.
“Coca-Cola Dükkanı’nın önceliği içecek satışları değil, markalı ürünler olacak. Coca-Cola İçecek tarafından bize aktarılan bilgilere göre, online dükkan satış değil, Coca-Cola yaşam stili odaklı bir proje. Tüketicinin markayla kurduğu bağı güçlendirirken, Coca-Cola markasına ilgi duyan tüketicilere geniş bir ürün yelpazesi sunarak mevcut ilgiyi arttırmayı ve ilgilenen kitleyi genişletmeyi hedefliyor. Ağırlıkla özel, yeni paket ve limited edition ürünlerin konumlandırılacağı Coca-Cola Dükkanı, Coca-Cola içecek ürünleri için ayrıcalıklı bir satış noktası olarak kurgulanıyor.”
Küreselleşen markalar ucuz iş gücü ile yüksek verim alabileceği yerlerde üretim yaparlar. Türkiye de bu coğrafyalarda biridir. Üretim yaptıkları coğrafyalarda aynı zamanda tüketim içinde ürün tanıtımı yaparlar. Yapılan tanıtımlar kişiyi toplumu değerli hissettirecek niteliktedir. Özellikle yabancı pazarlarda satış yapmanın en önemli noksanı ülkeyi dışlamamak ve olumsuz tutum ile ayrıştırmamaktır. Coca-Cola Türkiye pazarında üretim ve tüketim için faaliyetler sürdürürken Türkiye halkını ötekileştirmemiştir. Hatta önemsediklerini gösterecek tanıtımlar piyasaya sunmuştur. Coca-Cola Türkiye’de tanıtım yapmaya başladığında yedi bölgeyi temsil edecek yedi farklı şişe üretilerek Türkiye kültürüne değer verdiklerini göstermeye çalışmışlardır. Reklamlar kültürün can alıcı noktalarını içerir. Milli takım maçlarında içecek olarak servis edilen reklamlar kurgulanmıştır. Ramazanda Coca-Cola’nın reklamlarında pidenin yanında sofraların baş tacı ve elden ele dolaşan Coca-Cola şişeleri gösterilir. Tüm zorluklar Coca-Cola içmek ya da ikram etmekle düzelir. Böylece reklamlarında hep bir neşe ve mutluluk paylaşımı vardır. Yaz aylarında sıcaklıktan bunalanların serinlemek için tercih edilen marka olarak da lanse ederler.
Coca-Cola Pazar stratejisi
“Küresel düşün yerel hareket et.” stratejisini uygulamaktadır. Strateji tutumunda yapılmak istenen global reklamların yerelleştirme yöntemidir. Global marka, dünyanın hemen her yerinde aynı ürünler tüketilmesidir. Dolayısıyla standart tüketim meydana gelmektedir. Küresel marka olmanın gerekliliklerinden biri, lokal öğelere yer vermesidir. Reklamın tasarım öyküsünde yer alacak öğelerine, tasarımda markanın imajı ve ürünün işlevine özen gösterilmektedir. Kültürel farklılıktan dolayı her ülkeye hitap edecek ortak tanıtım tasarlanamaz. Bu yüzden her ülkenin kendi kültürüne uygun reklam dizayn edilmektedir. Bununla beraber ürün tanıtımında o ülkenin kültürel değerleri, ekonomik şartları, düşünce yapısı, motifleri kullanılmaktadır. Çünkü ülkelerin birbirinden farklı kültürlere sahip olması satış yapmayı zorlaştırır. Bundan dolayı kültürel farlılıkları yok saymak yerine satış yapılacak ülkenin kendine özgü tanıtımı oluşturularak ürünün benimsenmesi kolaylaştırılır. Son olarak yapılan tüm ürün tanıtım faaliyetleri, küresel markaların pazara sunulmasında ülkenin kendine özgü motiflerini görüp ürünü kendi yaşamlarının bir parçasıymış gibi o ürünü alma ihtiyacı duymasını sağlar.
Kaynakça
https://www.kariyer.net/firma-profil/coca-cola-cci-1054-234251?gclid=Cj0KCQjwpImTBhCmARIsAKr58czhF54GErbdB_dRqOSam2r6II5QR6tSadCYRy5rVSPtZCjp10QoRnwaAjF5EALw_wcB
https://birfatura.com/coca-cola-turkiye-de-kendi-e-ticaret-magazasini-aciyor/
Cevap bırak