Özgün Bir Roman: Hayat, Sil Baştan
Hayat, Sil Baştan etkileyici ve özgün konusuyla dikkatleri üzerine çeken bir roman. Anlatılan yaşam ihtimallerinden hangisinin daha dokunaklı olacağına okurunun karar vermesini isteyen derin bir kitap. Ursula Todd ise bu hayatların ortak kahramanı. Kahramanımız Ursula bu kitapta, reenkarnasyona farklı bir bakış sunmaktadır. Birden fazla hayat ihtimaliyle çıkılan bu roman yolculuğunda, yaşadıklarıyla okurunu yer yer hüzünlendiriyor, şaşırtıyor ve sarsıyor.
Özellikle savaş zamanına tanıklık etmek istiyorsanız ve dönemin psikolojisini anlamaya yardımcı olacak bir kitap arıyorsanız bu kitap size hitap etmektedir. Kitabı okurken savaşın yıkıcı etkilerini hissediyor ve zaman zaman kasvete boğuluyorsunuz. Fakat aynı zamanda farklı duyguları da peş peşe hissettiren bir okuma deneyimi yaşıyorsunuz. Romanı başarılı kılan özelliklerinden biri de bıraktığı bu duygusal etki.
Ursula’nın Kadınları
Feminist pencereden bakıldığındaysa dönemin tüm zorluklarına rağmen ayakta kalan, her daim kendi olabilen karakterler gerçekten de ilham verici. Kitabı, feminist unsurlarını ele almadan okumak ise mümkün değil.
Kadın karakterlerin daha belirgin olduğu bu romanda, hikâyeyi yürüten de genellikle onlar oluyor. Erkeklerse, eğer Ursula’nın yolculuğuna özellikle hizmet etmiyorsa, bir noktadan sonra sahneden çekiliyorlar.
Ursula’nın annesi Sylvie, daha geleneksel bir anne profili çiziyor. Halası Izzie ise romana neşe katıp yeğenine sıradandan uzak bir yaşamın mümkün ve hatta gerekli olduğunu sıklıkla aşılıyor. Kitapta yer alan diğer kadınların da çoğu zaman yüreklendirici sözlerini duyuyoruz. Böylelikle yaşamlarını özgür bireyler olarak sürdürebilme çabası içinde olduklarına tanıklık ediyoruz.
Ursula’nın çocukluğunun ve ilk gençliğinin geçtiği kasabada bir de gizemli bir cinayetler zinciri var ki, ayrı bir kitap olabilecek türden bir yoğunlukta. Fakat, her şeyden önce Hayat, Sil Baştan, Ursula Todd’un yaşamlarının ilginç hikâyelerinin toplamı. Bu nedenle kitaba serpiştirilen bu polisiye detaylar romana gizemli bir hava katıyor. Böylece olayların devamını merak etmeye olanak sağlıyor. Ursula’nın yeniden yaşamlarının bazılarında yer yer tanıklık edilen “eden bulur” konseptiyse okurun içine bir nebze olsun su serpiyor.
Başa Dönmek İsteyeceğiniz Bir Kitap
Hayat, Sil Baştan’ın kendini okura gerçek anlamda açabilmesi için en azından üçte birini aşmak gerekiyor. Fakat bu ihtimal, romanın güzelliğinden pek bir şey götürmüyor. Aksine onu daha da derinleştiren unsurlardan biri oluyor. Hayat, Sil Baştan bitirdikten sonra kesinlikle başa dönme isteği uyandıran kitaplardan. Kitabın çevirisi Duygu Akın tarafından harika bir şekilde yapılmış. Bu nedenle de, ikinci ve daha fazla okumaları kesinlikle hak ediyor.
Ayrıca, Hayat, Sil Baştan romanından 2022 yılında Life After Life adlı dizi de uyarlanmıştır. Bu dizi de okurların ilgisini çekebilir. Diziyi daha iyi anlayabilmek adına Hayat, Sil Baştan’ı okumakta fayda var.
Başka yaşam olasılıklarından hoşlanan okurlar ve seyirciler Andrew Davidson’ın Zebani adlı romanına ve 2009 yapımı Mr. Nobody filmine de göz atmak isteyebilirler.
Hayat, Sil Baştan Romanının Künyesi
Özgün adı: Life After Life
Yazar: Kate Atkinson
Çevirmen: Duygu Akın
Yayın Tarihi: 13.02.2015
- Baskı / Ağustos 2022
Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı: 496
Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.
Benzer içerikler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevap bırak