Yıllara Meydan Okuyan Güzellik: Lolan Güzeli
Yıllara meydan okuyan güzel Lolan Güzeli. Lolan Güzeli, 1990’lı yılarda Çin’in özerk bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bulunan mumyalardan biridir. Oldukça ilgi gören bu mumyanın 3800 yaşındadır. Buna rağmen neredeyse sıfır deformasyonla günümüze gelmesi oldukça şaşırtıcıdır. Mumyanın iç organlarına dokunulmadan uzun yıllar korunmasıysa mumyanın dikkat çeken bir başka özelliğidir. Yarı açık gözleriyle, upuzun kirpikleriyle, omuzuna düşen saçlarıyla ve üzerindeki kıyafetleriyle görenleri hayrete düşürmüştür.
Bu mumyanın dikkatleri üzerine çeken diğer bir özelliği ise güzelliğidir. Mumyadan alınan gen örnekleri ile bilgisayar yardımıyla yapılan robot resmi yapılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlaysa görenleri kendisine hayran bırakmıştır.
Dünyanın En Eski ve En İyi Korunmuş Mumyası
Mumya keşiflerinde ortaya çıkan, bilinen en eski ve en iyi korunmuş mumyalar Mısır’dadır. Fakat Çin’in özerk bölgesinde yapılan kazılarda bulunan bu mumyalar, Mısır’da bulunan mumyalardan hem daha eskidir, hem de daha iyi korunmuştur.
Lolan Güzeli Nerelidir?
Çin hükümeti, arkeolojik kazılar sonucunda bulduğu Lolan Güzeli’nin Çinli olduğunu iddia etmiştir. Fakat Çin hükümetinin izni ile 2007 yılında National Geograpich’nin yaptığı gen araştırmasında mumyanın Çinli olmadığını belirtilmiştir. Araştırmalara göre mumya, Kafkasya gen tipiyle benzerlik göstermektedir. Ayrıca mumyanın 1.70 boylarında ve açık tenli olması Çinli olmadığını kanıtlayan diğer bir özelliktir. Bu görüşe karşılık mumyanın tam olarak nereli olduğuna dair çeşitli görüşler de mevcuttur. Türkler mumyanın, bulunduğu coğrafyadan, fiziksel özelliğinden ve genetik araştırmaların sonucundan yola çıkarak yüzde yüz Türk olduğunu savunmaktadır. Hatta Türkler’in atası sayılabileceğini de iddia etmektedirler. Diğer bir yandan Avrupalılar, adı geçen mumyanın genetik kodlarına ve fiziksel özelliğine bakıldığında Avrupalı olabileceğini düşünmektedirler. Bu araştırmanın sonucunda Çin hükümeti, bu mumyaları dünyadan bir sır gibi saklamış ve uluslararası müzelerde sergilemeye son vermiştir.
Lolan Güzeli ve yanında bulunan mumyalar günümüzde Doğu Türkistan’da bulunan Urumçi Müzesi’nde sergilenmektedir. Müze içerisinde profesyonel kamera ile çekim yapılmasına da izin verilmemektedir.
Lolan Güzeli Bir Prenses Miydi?
Lolan Güzeli’nin kıyafetlerine baktığımızda sıradan bir halk giysilerini andırmamaktadır. Ayrıca yanındaki mumyalardan daha iyi korunmuştur. Bu durumu da göz önünde bulundurursak bir prenses olabileceğini düşünebiliriz. İyi kumaşlardan yapılmış kıyafetleri, üzerinde uzun bir kuş tüyü bulunan şapkası da bunu desteklemektedir.
Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.
Benzer içerikler için YouTube sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevap bırak