Feminist Bir Keşif: Devrimin Kardeşleri Öykü Antolojisi
Devrimin Kardeşleri öykü antolojisi, öykü kitaplarını sevenlerin mutlaka göz atması gereken bir kitap. Spekülatif kurgunun çatısı altında toplanan birbirinden eşsiz metinler, okuruna sarsıcı dünyalar vadediyor. Öykülerin sarsıcılığının yanına bir de ziyadesiyle feminist kurguları eklenince okurunda bitirdikten sonra yeniden okuma isteği uyandırıyor.
Ann & Jeff Vandermeeer’in derlemesiyle ortaya çıkan Devrimin Kardeşleri öykü antolojisi dopdolu 468 sayfaya 28 adet öyküyü ve yazarı sığdırmayı başarmış bir kitap. Hepsi birbirinden şahane ve feminizm odaklı öyküleri okurken dünya edebiyatından dilimize henüz kazandırılmamış yazarları keşfedebilirsiniz. Ayrıca Octavia Butler, Karin Tidbeck, Ursula K. Le Guin gibi tanıdık isimlerin öykülerini okumanız da mümkün.
Devrimin Kardeşleri Öyküleri
Kitaptaki öykülerin birçoğu gerçekten ilginç ve hayli özgün isimlere sahip. Köpekbalığı Adası Anneleri, Cam Şişe Hilesi, Burgu Sineği Solüsyonu, Hiçliğe Giden Yolda Dönemeçler yalnızca birkaçı. Öyküler yalnızca isimleriyle değil, anlattıklarıyla da okurunu uzun süre etkisi altında bırakıyor. Büyülü gerçekçilik, bilim kurgu, fantazya gibi türlerle okurunun hayal gücünü farklı dünyaların mümkünlüğüne taşıyor.
Neyi nasıl anlatırsa anlatsın kadını ve kadının yaşadığı içsel ve toplumsal meseleleri odağında tutan öykülerin ortak hedefi okurunun içinde bir kıvılcıma sebep olmak gibi. Bu sarsıcı, sorgulatan kıvılcım hem davetkâr hem de oldukça geniş bir etki alanına ulaşmak istiyor. Hayranlık uyandırıcı, yer yer hüzünlü fakat her daim merak unsurunu diri tutuyor. Bu öyküler toplamı gerçekten de zamansız bir yolculuğun bileti.
Anlaşılmaya Dair Kolektif Bir Çaba
Gerek çağdaş edebiyatın feminist öyküleriyle ve yazarlarıyla tanışabilmek, gerekse spekülatif kurgunun çatısı altında toplanmış birbirinden özgün hikâyelere tanıklık edebilmek adına mutlaka okunması gereken bir kitap Devrimin Kardeşleri. Yazarlarından tutun da çevirmenlerine kadar bütünüyle kolektif bir çalışma olduğunu söylemekte fayda var. Ki bu bile başlı başına onu özel kılmaya yeten bir detaydır. Çevirmenlerinin beraberinde yayına hazırlayan Poyzan Şahiner ve Eda Doğançay titizliklerinden ötürü kesinlikle teşekkürü hak ediyor.
Sonuç olarak, öyküleri sevenlerin, spekülatif kurgunun çatısı altındaki türleri tek bir antolojide özenle seçilmiş yazarlarla deneyimlemek isteyenlerin ve elbette feministlerin kitaplığına eklemek isteyebilecekleri türden bir kitap bu. Devrimin Kardeşleri feminist edebiyatla haşır neşir olan tüm öykü severlere nefis bir feminist keşif sunacaktır. Benzer antolojilerle daha sık karşılaşmak dileğiyle. Eğer sizin de benzer kitap önerileriniz varsa yorumlarda buluşalım.
Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Melek Nur Yıldırım tarafından düzenlenmiştir.
Cevap bırak