Kundalini Yoga Felsefesi ve Genel Bir Bakış
Carl Gustav Jung’un da peşine düştüğü Kundalini yoga felsefesi, batı tarafından tanınmak ve kabul görmek için her ne kadar Yogi Bhajan’ı beklemiş gibi görünse de aslında Vedik metinlere dayanan çok eski bir öğretidir.
Kundalini Yoga Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Kundalini yoga ve meditasyonu aynı zamanda farkındalık yogası olarak da tabir edilmektedir. Nefeslerle, mantralarla, mudralarla ve bandhalarla daha çok haşır neşir olacağınız bir yoga türüdür. Ayrıca nefesi ve hareketi, diğer yoga ekollerine kıyasla daha anlık bir biçimde senkronize eder. Diğer yandan bu yoga türü, çakralara yoğunlaşır. Diğer yoga ekollerinden aşina olunan akışlar, bu yogada yerini setlere bırakmaktadır. Bu yoganın faydalarını ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Mantraların etkin kullanımı ses farkındalığını oluşturur. Sesin titreşimleri bedeni ve zihni etkiler.
- Kundalini yoganın sinir sistemi başta olmak üzere pek çok sistem ve organ üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
- Toksinlerden arındırır.
- Mudralar ve asanalar bedene, pranayama çalışmaları ise nefesin kalitesini etkileyerek kişiye fayda sağlar.
- Meditasyon esnasında beynin farklı bölümleri uyarılır. Kan basıncı, hormonlar, zihnin işlevleri ve çok daha fazlası dengeye kavuşur.
- Bu yoganın felsefesi ve pratikleri farkındalığı, şefkati ve yaratıcılığı arttırır. Stresi azaltır.
Kundalini Kriya Nedir?
Sanskritçe “arınma” anlamına gelir. Kriya, Kundalinı yogada deneyimleyebileceğiniz özel yoga ve meditasyon setlerini anlatmaktadır. En çok bilineni Sat Kriya güçlü bir arınma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca Kirtan Kriya da mantra ve mudraları yoğun olarak deneyimleyebileceğiniz bir kriya türüdür. Bunların haricinde pek çok kriya çeşidi bulunmaktadır.
Sadhana Nedir?
Sadhana pratikleri, belirli bir süre için devam etmeye niyet ettiğiniz çalışmalar bütünüdür. Bu pratikler kırk gün boyunca yapılmaktadır. Her gün aynı saatlerde ve mümkünse gün doğumundan önce yapılması tavsiye edilir. Sahana pratikleri, niyet çalışmaları ve kundalini meditasyon pratikleridir.
Kundalini Yoga Yapanlar
Ülkemizde Kundalinı yoga yapanların ve bu yogayla ilgilenenlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu yogayla özellikle yeni ilgilenmeye başlayanlar Nur Taran’ın bloguna göz atabilir. Ve buradan Türkçe kriya ve meditasyonlara, kundalini yoga ile ilgili merak ettikleri birçok detaya ulaşabilirler.
Nur Taran’ın yanı sıra Neslihan Buzkan, Deniz Yalım Kadıoğlu, Zuhal Özyurt gibi eğitmenler de bu yoga ekolüyle ilgilenenlerin tanışması gereken isimlerden bazılarıdır.
Eğitmenlik Eğitimi Hakkında
Bu yoganın eğitmeni olmak için dilerseniz bulunduğunuz yerdeki eğitmenlik duyurularını takip edebilirsiniz. Kundalinı yoga eğitmenlik eğitimleri Türkiye’de de dünya genelinde de Hatha yoga kadar yaygın değildir. Bu yüzden zaman zaman açılan eğitimleri kaçırmamakta fayda var. Yine de kaçırırsanız üzülmeyin. Yukarıda bahsi geçen uzmanlar başta olmak üzere nice eğitmenin açtığı, size uygun eğitim ve atölye çalışmalarına katılabilirsiniz. Böylelikle kendinizi rahatlıkla geliştirebilirsiniz.
Yoga yolculuğunuzun henüz çok başındaysanız bu yazıları da mutlaka okumanızı öneririz.
Yogaya Dair Bilinmesi Gerekenler
Mindfulness Meditasyon ve Faydaları
Kundalini Yoga Kitabı Tavsiyeleri
Kundalini yoga felsefesini daha iyi anlamak ve pratiklerinize derinlik kazandırmak isterseniz bu kitaplara bir şans vermelisiniz.
Dünya çapında meşhur Kundalini yoga eğitmeni olan Gurmukh Kaur Khalsa’nın kaleme aldığı İnsanın Sekiz Yeteneği, Kundalinı yogayı ve pratiklerini sade bir dille ve genel olarak aktarıyor. Bu kitapta Kundalini yogaya dair birçok poz ve meditasyonunun nasıl uygulanacağı anlaşılır bir biçimde anlatılmakta.
Carl Gustav Jung’un seminerlerinden derlenen Kundalini Yoga Psikolojisi adlı kitabı da bu yoganın felsefesine dair çok kapsamlı bir deneyimi ve araştırmayı içeriyor.
Ayrıca Nur Taran’ın blogunu sevdiyseniz kendisinin Aura Kitapları aracılığıyla okurla buluşan Kundalini Yoga ve Meditasyonla Rahatlama Rehberi adlı bir de kitabı bulunmakta.
Bu yazı İnsanca Akademi editör ekibinden Simge Güney tarafından düzenlenmiştir.
Cevap bırak