Kuş Uçuşu
Kuş Uçuşu dizisinin yapımını Ay Yapım üstlenmiş olup, ilk bölümü 3 Haziran 2022 tarihinde yayınlanmıştır. Yönetmenliğini Deniz Yorulmazer yaptığı Kuş Uçusu’nun senaryosunu Meriç Acemi kaleme almıştır. Başrollerini Birce Akalay, Miray Daner ve İbrahim Çelikkol’un paylaştığı Netflix’in Türk orijinal internet dizisidir. Dizi, farklı kuşakların bakış açılarını, yaklaşımlarını, hedeflerine giden yolda ne yaptıklarını, nasıl davrandıklarını ortaya koymaktadır.
Kuş Uçuşu
Kuş uçuşu ifadesi, istenilen hedefe daha kolay ve kısa yoldan gitme eğilimini betimlemek adına kullanılmıştır. Dizide kullanılan avcı kuş tasvirleri, avcılar arası güç dengesinin, hedefi en çok isteyenin ahlaki ve etik değerlere bakmaksızın kolay yolu kullanmasıyla sonuca ulaşması şeklinde yorumlanabilir. Bir diğer avcı ise aslan figürü olarak betimlenmiş. Karaktere bu vasıflarda liderlik, otorite gibi kalıp özellikler yüklenmiştir.
Kuşak Nedir?
Kuşak kelimesinin birden fazla anlamı olmakla birlikte; bu kullanımında bireylerin yaklaşık olarak 25-30 yıllık yaş kümelerini ifade etmektedir. Bir diğer ifade biçimi ‘’nesil’’dir. Kuşaklar, 1946-1964 “Patlama Kuşağı”, 1965-1979 “X Kuşağı”, 1980-1999 “Y Kuşağı” ve 2000-2021 arasında doğanlar ise “Z Kuşağı” şeklinde ifade edilir.
Kuş Uçuşu Dizi Analizi
Kuş uçuşu dizisi üzerinde kuşak farkları birçok alanda göze çarpmaktadır. En çarpıcısı, hedefe giden yolda her şeyin mubah olup olmadığı sorusuna verilen yanıttır. Her ne kadar hepimiz ait olmak, bir şeyin parçası olmak, bir yerlere gelmek istesek de; kim olduğumuzu belirleyen isteklerimizi yerine getirmek için neyi, nasıl yapıyor olduğumuzdur.
Yaşadığımız toplum içerisinde geçmişten bu güne kadar hepimiz, ‘birileri’ ile yaşadık. ”Birileri ne der? Birileri ne düşünür?”. Bu birileri kimi zaman en yakınımız anne babamız kimi zaman akrabamız, komşumuz ya da patronumuz olmuştur.
Evet, bütün bunları düşünmeden yaşamak gerçekten güzel olsa gerek. Fakat bu özgürlük alanı başkalarının özgürlük alanını ihlal ettiğinde, yaptığımız her eylem peşinde bir sonucu da getirmektedir.
Dizi dram türünde olsa da sosyolojik ve hatta psikolojik olarak birçok alana dokunmuştur.
Karakterlerden biri olan Aslı, hedefine ilerlemek uğruna yalanlar söylemiş ve başkalarının üzerine basarak, başkalarının hayatını manipülatif yöntemlerle karmaşık hale getirmiştir.
Her ne kadar hedefine fiziksel olarak ulaşsa da psikolojik olarak hedefinden tatmin olmuş mudur?
Tam bir muammadır.
Senaristimiz, asıl huzur ve mutluluğun bireyin kendinden geldiğini; kendimize yüklediğimiz sıfatlardan ibaret olmadığımızı, Lale karakterinin ifadeleriyle çok güzel bir şekilde ortaya koymuştur.
Son olarak, hayatımızın her alanında maruz kaldığımız birilerinin bizim hayatımızın orta yerinde bulunmasını sağlayanın yine bizler olduğunu kabul etmeliyiz. Hayatımızın gidişatından memnun değilsek, bunu değiştirmenin ve geliştirmenin yine tarafımızca emek harcayarak uygulanacağını unutmamalıyız.
En basit eylem olan yemek yemek bile bir emek ürünüdür. Hayat algoritmasındaki en basit denklem, atalarımız tarafından bizlere ‘’emeksiz yemek olmaz’’ şeklinde ifade edilerek anlatılmaya çalışılmıştır. Bunu anlayıp uygulamak ya da uygulamamak bizlerin tercihine kalmıştır.
Kaynakça
https://www.humanica.com.tr/kusaklari-anlamak-yonetmek/
https://tr.wikipedia.org/wiki/X_ku%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Z_ku%C5%9Fa%C4%9F%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Ku%C5%9F_U%C3%A7u%C5%9Fu_(dizi)
Daha fazla Film Analizi için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bu yazı, İnsanca Akademi Editör Ekibi’nden Dilan Deniz Emeksiz tarafından düzenlenmiştir.
Cevap bırak