Modern Öykü Kuramı Kitap İncelemesi
Hece Yayınları aracılığıyla okuruyla buluşan Modern Öykü Kuramı, adı itibarıyla okurunu ürkütmemeli. Necip Tosun’un dili ve konuları birbirine bağlaması o kadar içten ve yalın ki akademiye olan katkıları var. Bunun yanında “bir çırpıda öykü tarihi” tadında bir okuma olanağı yaratıyor. Modern öykünün serüveni ile başlayan ve çağdaş öykücülerle devam edecek bir yolculuğa hazır mısınız? Öyleyse başlayalım.
Modern Öyküye Dair
Öyküyle ilgilenen herkese Modern Öykü Kuramı kitabını okumasını tavsiye ederim. Çünkü bu kitap size modern öykülere ve yazarlara dair bilmediğiniz pek çok şey katacaktır. Bunun yanında okuduğunuz ve belki yazdığınız öykülere daha derinlemesine bir bakış getirir. Hatta kurmacanın sizdeki sınırlarını mümkün olduğunca esnetebileceğiniz bir perspektife kavuşabilirsiniz.
Necip Tosun Kitapları
Konu öykü ise, Necip Tosun edebiyatımızda önemli isimlerden biri. Yazınını öyküye ve öyküye dair olana adadığı aşikâr. Yapıtlarını her seferinde başka açılarla öyküyü anlamaya ve anlatmaya çalışarak bizlere sunar. Öyle ki kendi meselesi başlı başına öykü olan bir yazarın fikir ve araştırmaları ışığında öykücülüğümüzün meselelerini tanımaya davet ediliyoruz bu kitap aracılığıyla. Necip Tosun kurgu ve kurgu dışında yazmış olduğu diğer kitaplarıyla da edebiyatımıza büyük katkılar sunmakta. Fakat biz bu yazımızda Modern Öykü Kuramı adlı kitabına yoğunlaşacağız.
Modern Öykü Kuramı
Yerli ve yabancı öykücüleri keşfetmek, daha detaylı bilgi edinmek isterseniz bu kitap okuruna çok şey vadediyor. Modern Öykü Kuramı, öyküyle alakalı akademik araştırmalara da ışık tutacağına inandığım bir kaynak. Üstelik bildiğimiz yazarları daha iyi tanıyabilmeye, bilmediklerimiz ile tanışabilmeye imkân sağlıyor.
Çağdaştan geçmişe, gelenekselden postmoderne, yerliden yabancıya uzanan bir yelpazede sadece öyküden ibaret bir dünyanın içine giriyorsunuz bu kitapta. Her bir bölüm, ayrı ayrı kapsamlı.
Dil, biçim, nitelik, nicelik, geleneksel, deneysel bakımdan öykü türünü kapsamlı bir biçimde inceliyor. Tür olarak öykünün sınırlarını, başlangıcını, gidişatını ele alıyor. Hikâyenin iskeletini oluşturmada kurmacanın işlevlerinin kullanımına derin dalış yapıyor. Hangi öykücü nasıl yazmış, hangi öykü hangi konulara başarılı bir örnek olarak gösterilebilir.
Öyküde zaman, mekân, atmosfer, karakter, tek etki, metafor, ironi, anlatıcı, akış gibi birbirini tamamlayan her unsura yalın ama çarpıcı bir anlatımla hem de isabetli örneklerle değiniyor. Öykü okumayı ve yazmayı seven bir okuru olarak Necip Tosun’a, Modern Öykü Kuramı kitabı ile beni çıkarmış olduğu bu öykü yolculuğu için teşekkürlerimi sunuyorum.
Bu vesileyle bir kez daha belirtmek isterim ki öykü kitapları tavsiyesi arayanlar varsa Modern Öykü Kuramı kitabından pek çok farklı öykücü ile tanışabilirler. Son olarak gelelim kitaptan alıntılara.
Modern Öykü Kuramı Alıntılar
Kitabın felsefi ve sorgulatan yönünü de ortaya koyan birkaç alıntıyı eklemeden geçmek istemedim. Buyurunuz efendim.
“Zaten iyi öyküler, hayatın kristalize olmuş bir ayrıntısını gün yüzüne çıkartıp hayatı temsil eden büyük bir fotoğraf haline getirir.” s.117
“Kahraman doğar, büyür, mücadele verir. Bu süreçte yazar karakterini pek çok açıdan olay, davranış, eylemle tanıtır.” s.115
“Yazar, karakterinin gerçek olmasını istiyorsa kendi planlarından vazgeçip onun özerkliğine saygı duymalıdır.” s.111
“Kimi hikâyeler vardır ki ancak öyküleştirilir kimi hikâyeler vardır ki ancak romanlaştırılabilir.” s.208
Okuduğunuz için teşekkürler. Sizin de öykü kitaplarına ve çağdaş öykücülerimize dair söyleyecekleriniz varsa yorumlarda buluşalım.
Cevap bırak