OTHELLO SENDROMU
Othello sendromunu kaybetme korkusuna dayalı ortaya çıkan kıskançlık olarak tanımlayabiliriz. Bu sendromu yaşayan kişi her türlü davranışı detaylı düşündüğü için o davranışa birçok anlam yükler. Othello sendromu yaşayan kişiler mantıkla ilişkisi bulunmayan düşüncelere sahip olurlar. Zamanla da bu düşünceler bireyde paranoyaya dönüşür. Kişi partneri tarafından aldatılma korkusu yaşadığından dolayı devamlı olarak aldatılacağını düşünme eğilimindedir.
OTHELLO SENDROMU VE SHAKESPEARE BAĞLANTISI
Othello sendromu adını Shakespeare’ın ünlü eserlerinden biri olan Othello‘dan alır. Eserin kahramanlarından biri olan Othello’nun, karısıyla çok güzel bir ilişkisi vardır. Othello, bir gün karısına verdiği mendilin kaybolduğunu öğrenir ve içine kurt düşer. Bunu fırsat bilen Lago da Othello’ya karısının onu değil Cassio’yu sevdiğini ve büyük bir aşk yaşadığını söyler. Duydukları karşısında kendini kaybeden Othello önce Casio’yu daha sonra ise karısını öldürür. Fakat daha sonra Othello, daha önce duyduklarının Lago’nun iftirasından ibaret olduğunu öğrenir. Bu durumu kaldıramayan Othello kendi hayatına son verir.
OTHELLO SENDROMUNUN KİŞİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Othello Sendromu’na sahip bireyler hikayesinden de anlaşılacağı gibi aşırı derece de sahiplenicidir (Ya benimsin ya da kara toprağın mantığı içerir.). Bu kişiler, hoşlarına gitmeyecek bir ayrılık durumunda sinir, saldırganlık ve öfke patlaması yaşar. Ayrıca, bu kişilerin elindekinden mahrum kalma ihtimalini devamlı düşünmesi de saplantılı kıskançlığa neden olur. Ayrıca bu kişilerin davranışlarında anlamsız tepkiler gözlemleyebiliriz. Mesela kişi aldatılmanın engellenmesi için partnerinin hayatına müdahale edip kısıtlamalar koyar. Partnerlerin iyi niyetli olmadıklarını ve en ufak bir fırsat anında aldatacaklarına inanırlar. Bu sebepten dolayı eşya, sosyal medya hesapları, arkadaş ortamları gibi birçok alanda partnerlerinin davranış ve ortamlarını inceleyip kanıt arama girişiminde bulunurlar. Bu durum, sendromdan muzdarip kişinin öz güven yetersizliği yaşadığının bir kanıtıdır. Bu nedenle kişi kendisini değersiz görür. Böylece bu değersizlik hissini manipüle etmek için partnerlerine karşı kırıcı, kaba ve aşağılayıcı davranışlar sergiler.
Öte yandan Othello Sendromu, insan ilişkileri üzerinde de yıkıcı etkilere sahiptir. Öncelikle bu kişiler, güven duymadıkları bir ortamda devamlı diken üzerinde olacakları için kendilerini rahat hissedemezler. Yanındaki kişinin her an gidebileceği ve yalnız kalacakları fikri kafalarında yer aldığından dolayı samimi ve içten bir bağ kuramazlar. Uzun ilişkiler kurup devam ettirmeleri pek mümkün değildir. İçlerindeki şüpheden kaynaklanan hal ve tavırlar karşı tarafı bıktırıp ilişkiyi sonlandırmaya götürür.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Peki Othello Sendromu’ndan kurtulmak mümkün mü? Sendrom psikolojik bir rahatsızlık olduğu için kurtulmak mümkündür. Uzman bir kişi tarafından yapılacak tedaviler yanıt vermektedir. Fakat günümüzde bu sendrom hakkında ki araştırmalar tamamlanmamıştır. Araştırılmaya devam edilen rahatsızlığın erken teşhisi ve tedavisi hasta ve toplum için hayati önem taşımaktadır. Günümüzdeki kadın cinayetlerin sebeplerinden birinin de Othello sendromu olduğu tespit edilmiştir. Dolayısıyla hasta hem kendine hem de topluma geri dönüşü mümkün olamayacak tehlikeler barındırır. Böylelikle erken teşhis ve tedavi önemlidir. Öncelikle kişinin yaşadığı hüzün, mutsuzluk, değersizlik ve hayattan zevk alamama gibi ruh durumunu iyileştirmeye yönelik psikolojik yöntemler uygulanır. Uzman kişi tarafından gerek görülürse ilaç tedavisi de yapılmaktadır.
Cevap bırak