Glossofobi
Glossofobi yani diğer bir tabirle topluluk önünde konuşma korkusu Yunanca γλῶσσα glōssa, dil anlamındadır φόβος phobos ise korku anlamındadır. Bu korkuya sahip insanlar topluluk önünde konuşması gereken durumlarda; donup kaldıklarını, hata yapmaktan ve dikkat odağı olmaktan korktuklarını dile getirmektedir.
Bu korkuya sahip insanların önlerinde psikolojik anlamda iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki yüzleşmek ve bu korkuyu yenmeye çalışmaktır. Bu korkuyla yüzleşmeyip kaçınmakta bir diğer seçenektir fakat bunun kişiye birçok farklı olumsuz getirisi olabilmektedir. Bu kaygıyla baş etmek; ve bunu yenmek için yapabileceğimiz şeyleri dört ayrı aşamada ele alırız.
Glossofobi Aşamaları
Bunlardan ilki konuşmadan önce yapabileceğimiz şeylerdir. Unutmayalım ki insan bünyesinin korku ve kaygıya da ihtiyacı vardır. Bunlar hayatta kalma içgüdülerimizden biridir. Ama bu kaygı ve korkunun bize yararlı olabilecek kadar kısmını bünyemizde barındırmalıyız. Enerji verebilecek kadar kaygı; düşünebilecek kadar rahatlama da bizlere yeterlidir. Bunun için öncelikle kaygısızca düşünüp sakince toplum önünde konuşma fikrine yaklaşmalıyız. Kötü gidebilecek şeyler yerine bu sunumun altından nasıl kalabileceğimize odaklanmalıyız. Sunumumuza iyi hazırlanmak kendimize güvenimizi pekiştireceği için konuşacağımız konuya hâkim olmakta bu kaygının önüne geçilmesi açısından önemlidir. Bunun için yüksek sesle tekrar, iyi bir araştırma gereklidir. Konuşma üslubumuzun yanı sıra beden dilimize de çalışmak kendimize inanmamız ve korkuyla baş etmemiz açısından önemli bir yere sahiptir.
Konuşma Günü!
Gelelim konuşma günü yapabileceğimiz şeylere. Kendimize güvenimizi zaten konuşmamıza iyice hazırlanarak sağlamaya çalışmıştık. Şimdi ise kendimizi rahat ve iyi hissettirecek kıyafetler seçmemiz gerekli. Ayrıca yediklerimize dikkat etmeli ve çok fazla gerginsek nefes egzersizleri gibi bizi rahatlatabilecek şeyler yapmalıyız.
Şimdiye kadar çok iyi idare ettiniz ve konuşma anı geldi çattı. Hala topluluk önünde konuşma korkusu bedenimizin her yanını kaplıyorsa konuşma anında yapmamız dikkat etmemiz gereken şeyler şunlar: Gülümseyin, seyircilerden tanıdığınız yanında kendimizi rahat hissettiğimiz kişilerle bol bol göz göze gelmeye çalışın bunu yapmak bu durumu kolaylaştırır. El hareketlerinize dikkat ederek kendinizden emin bir şekilde konuşmanızı sürdürün. Kendinize, görünüşünüze veya heyecanınıza değil sadece konuşmanıza odaklanın. Dinleyicilerin düşüncelerini okumaktan kaçın ve en sonda ise konuyu toparlayarak konuşmanızı sonlandırın.
Ve her şey bittikten sonra keşkelerden kaçının. Çünkü bu korkunuzu yenerek konuşmayı gerçekleştirdiniz burada önemli olan şey de tam olarak bu. Sakinleşin ve kendinizi ödüllendirin. Bu korkunun üzerine gitmeyip kaçınmakta bir seçenek iken bunu aşmak için yapılması gereken şeyleri uygulayıp başarıyla bu işin altından kalktınız. Ama tüm bu yapılacaklardan sonra yine de bu korkuyu aşamıyorsanız, bir uzmandan tavsiye almak sizler için faydalı olacaktır.
KAYNAKÇA
file:///C:/Users/Casper/Downloads/topliuluk_onunde_konus-ama-ma_2013.pdf
Topluluk Önünde Konuş(ama)ma İstanbul Bilgi Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Birimi
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/929135
Topluluk Önünde Konuşma Kaygısı Ölçeğinden Türkçeye Uyarlanması: Geçerlilik Ve Güvenirlilik Çalışması The Turkısh Adaptatıon Of Publıc Speakıng Anxıety Scale: The Valıdıty And Relıabılıty Study Nurdan Doğru Çabuker 1 – Seher Balcı Çelik2 – Abdullah Aldemir
https://www.isbank.com.tr/blog/topluluk-onunde-konusma-korkusunu-yenme-yollari
Yorum Yap