BİREYLERİN SAĞLIĞININ GELİŞTİRİLMESİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ ROLÜ
Sağlık Okuryazarlığı Nedir?
Bireylerin, kendilerini bedenen ve ruhen en iyi şekilde tanımaları önem arz etmektedir. Bu bağlamda da ortaya çıkması muhtemel her türlü hastalık ile karşı karşıya gelen hastaların, doktorun vermekle yükümlü olduğu bilgiyi doğru anlayabilmesi ve bu bilgiye paralel bir şekilde doğru hareket edebilmesi, hastalıkla mücadelede doktorun istediği şekilde doğru davranışlar sergileyebilmesi sağlık okuryazarlığı olarak tanımlanmaktadır.
Sağlık Okuryazarlığının Önemi Nedir?
Sağlık okuryazarlık kavramıyla bireylerin sağlığını geliştirmesi amaçlanmaktadır. Sağlığı geliştirmek kavramından kasıt, bireylerin kendi bedenleri üzerindeki kontrollerini arttırmayı sağlayabilmektir. Kendi bedenini tanıyan bilinçli bireyler haline gelebilmenin ve toplum içerisinde her bireyin bilinçle hareket etmesini sağlayabilmenin neticesinde bireylerin yaşam becerilerini geliştirebilmektir. Lakin toplumun SOY konusunda bilinçlenmesi sağlık sorunlarının ciddi oranda önüne geçmektedir.
Açıklamak gerekirse SOY konusunda bilinçlenen toplumun, sağlığı gelişmekte ve yaşam becerisi artmaktadır. Yaşam becerisi artan bireyler, kendi kendileri üzerinde karar verebilen, iletişim becerileri artan ve farkındalık düzeyi yükselen bireyler olarak ön plana çıkmaktadır. Böylelikle bilinçli bireyler doğmakta ve bilinçli bir toplum haline gelmektedir. Yaşam becerisi artan bireylerin sağlığı da eş değer oranda bir gelişim göstermektedir.
Sağlık Okuryazarlığının Sonuçları Nelerdir?
Bilinçlenen bireylerin, bilinçli bir toplum haline gelmesi sonucunda olası hastalıkları ön görebilmek, önlemler alabilmek, karşı karşıya kalınması halinde bireylerin tutum ve davranışlarını doğru şekilde yönetebilmesine fayda sağlamaktadır. Sağlık okuryazarlığı ile bireyler yaşam becerisi kazanımı elde ettiğinden farkındalığı, sağlık okuryazarlık düzeyi düşük insanlara nazaran daha fazla gelişmektedir. Bu gelişimin bir çıktısı olarak sağlık okuryazarlık düzeyi yüksek bir ebeveynin çocuk ağız ve diş sağlığı konusunda daha hassas, dikkatli ve kurallı olduğu görülmektedir.
Dolayısıyla bunun yanında çocuğun ağız ve diş sağlığını önemsemesi bu bağlamda hem gerekli fırçalama eğitimini vermesi hem de gerekli davranışı sergileyerek bir örnek teşkil etmesi konusunda son derece titizlikle davranacağı bilinmektedir. Aksi takdirde SOY düzeyi düşük bireyler çocuklarını diş fırçalaması konusunda üstelemeyeceğinden, ileriki yaşlarda kazanılması zor bir davranış alışkanlığı gelişmeyeceği gibi diş rahatsızlığı konusuna da davetiye çıkarmaktadır.
KAYNAKÇA
- ÇOBAN, & ÖZCEBE, H.(2019).“Çocuklarda Sağlığın Geliştirilmesinde Sağlık Okuryazarlığının Rolü”.TurkishJournal of PublicHealth, 17(3), 337-349.
- ULUSOY, E. &YILMAZ, T. E. & ÇİFCİ, A. &YILMAZ, T. &KASIM,İ.&ÖZKARA, A. (2020). “Sağlam Çocuk Takibinde Ebeveynlerin Rolü Ve Sağlık Okuryazarlığı”. Ankara Med J, (3):588-604.
Diğer araştırma yazılarımız; www.insancaakademi.com/category/arastirma-inceleme/felsefe/
Benzer içerikler için İnstagram sayfamızı ziyaret etmeyi unutmayın!
Yorum Yap