Kuantum Fiziği ve Felsefe
Hakkında yüzlerce yazı yazılmış bilen bilmeyen herkesin üstünde konuştuğu bir yığın fikir tabanında bir avuç bilgimizin olduğu kuantum fiziği. Kuantum fiziği nedir? Fizik evren de var olan maddeleri basit temel kuramlarla varlık adını koyduğumuz bütünsel bir fikir ortaya koyuyor . Ne olduğunu anlama için öncelikle neyden bahsettiğimizi iyi bilmeliyiz madde ikiye ayrılmış bir var oluş ile sebeplere bağlanabilecek bir sonucu var ediyor. Sorumuz madde var mıdır? Cevap bizi vardır veya yoktura değil. Madde vardır veya yoktur demeden madde nedir sorusuna bir cevap vermek gerekliliğine götürüyor. Sorularımıza basit cevaplar aramak istemiyoruz. Matematik kompleks ve değişmez bir tabanda kuantum fiziğini, maddeyi teorik bazlı düşünsel deneylerimizde sonuçlandırıyor. Kuantum Fiziği ve Felsefe
İşin matematik kısmını öğrenmek zor bir o kadar keyifli aynı zamanda uzun bir yolculuk. Bir fizikçi olarak popüler bilimin rüyasından nefret etsem de bugün fikirlerimizi basit ve popülerleşmiş bir dilin intisarı ile anlatmak mümkün olacak. Uzun bir giriş bölümünde size bir kaç soru sordurma amacı güttüğümü belirtiyorum. Sorduğunuz her soru sizi cevaba ulaştıracak.
Madde nedir ?
Madde atom adını verdiğimiz bir yokluktan oluşuyor dersek uzaktan anlamsız bir cümle gibi gözükür. Atom tüm varlığının yalnızca yok denecek kadar az bir varlığını doldurabiliyor. Madde yoktan var olamıyor enerji adına büyük bir fiziksel ön kabulümüzdür. Yasalar enerjinin –kuantum fiziği için tüm nicel büyüklükler enerji cinsinden yazılır-yoktan var olamayacağını vardan da yok olamayacağı ön kabulünün fiziksel tasviridir. Bir enerji paketi yok olmaz. Yayılır genleşir etki alanı arttıkça şiddeti azalır. Tüm var dediğimiz madde özünde boşluktan oluşur ama o boşlukta bizi şaşırtacak derecede güçlü ve maddeye var diyebilmemize sebep olan güçlü etkileşim adını verdiğimiz bir temel kuvvete yerini bırakıyor. Güçlü etkileşim ya da güçlü nükleer kuvvet, yokluk kadar bir alandan, varlık dediğimiz objesel ve bütünsel gerçekliği var ediyor .
Güçlü etkileşim nedir ?
Güçlü etkileşim, temel parçacık olan ve atomu var eden kuarklar, leptonlar ve bozonların arasındaki etkileşimdir. Kuantum teorisi bu temel parçacıkları evreni oluşturan bütünlerin en küçük parçası olarak görürken fikirsel olarak aslında her şeyin temelli bir şekilde paketlerden oluştuğunu ifade ediyor. Bilinçsel dönüşüm ile beraber gelen kuram gözle görülür evrende şu ya da bu şekilde gördüğümüz her şeyin daha küçük temel parçacıkların bir araya gelmiş görünümü olduğunu söylüyor. Bugün sabah aklınıza gelen bir fikir aslında aklınıza gelemden zihninizdeki binlerce küçük fikirden meydana geldi var etmek için fikirlerinizi zihninizdeki güçlü bir kuvvet – bu kuvvete akıl diyebiliriz-bir araya getirdi. Fiziğin her teorisi ile beraber büyük bir felsefi dönüşüm berberinde gelmiştir. Fikirlerimiz evrilirken yeni bir soru sorarken bir bilgiyi öğrenirken aslında fikirlerimizin temellerine ve fikirlerimizi bir arada tutan aklımızı iyi kullanmayı öğrenmeliyiz.
Son olarak düşüncelerimiz ile beraber gelişen gelişmiş ve gelişkin fikirlerimizin bütün olarak bizi var ettiğini bilmeliyiz. Bugün düşündükleriniz yarın fikriniz olarak karşınız geldiğinde Evreka ! Evreka ! demeden atmadan çırılçıplak hamamdan kendinizi düşünün. Çünkü düşünceler fikirleri, fikirler sizi akıl ile var eder.
Fizik ve felsefe yazılarımıza ulaşmak için kategorileri ziyaret edebilirsiniz. Sorularınızı yorum kısmında sormayı unutmayın 🙂
Haftalık Bilim testlerimiz için bizi İnstagram’dan takip edin
Cevap bırak