8 MART ÜZERİNE

 Ve yazın, erkekler ne der diye düşünmeden yazın!”

Yıl 1857, yer ABD’nin New York kenti. 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşullarına sahip olmak için greve başladı. Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve sonrasında çıkan yangında işçilerin fabrikanın önünde kurulan barikatlardan kaçmaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi hayatını kaybetti. Nihayetinde, bu acı olay 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününün belirlenmesinde bahsi geçen olaylardan biri olmuştur.

NEDEN 8 MART?

“Yaşamın olduğu yerde savaşmak istiyorum.”  Bu sözler Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden biri olan Zetkin’e ait. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleştirilen 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında, 1857 yılında ölen kadın işçilerin anısına Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanması fikrini ortaya atmıştı. Fakat Zetkin’in aklında belli bir tarih yoktu. Birinci Dünya Savaşı esnasında ‘‘Ekmek ve barış istiyoruz.’’ sloganları ile sokağa dökülen Rus emekçi kadınlarının eylemlerinin dördüncü  gününde Rus Çarı tahttan indirildi. Aslında bu eylemlerin başlangıcı ise 8 Mart 1917’ye denk geliyordu. Böylelikle 8 Mart tarihi Dünya Emekçi Kadınlar Gününün kutlanması için belirlenmiş oldu.

Nice kadın mücadeleleri tarih boyunca sürmüştür. Ancak, 8 Mart’a adını veren olaylar bunlardan yalnız birkaçıdır. Ama zaman içerisinde Dünya Emekçi Kadınlar günü daha çok Dünya Kadınlar Günü olarak anılmaya başlandı. Tekstil işçilerinin mücadelesi olarak başlayan bu mücadele donuk fabrika bacalarıyla sınırlı kalmadı aslında çok daha büyük bir şeyin parçası haline geldi; eşit hak ve özgürlüklere sahip olma mücadelesinin.  Dünya Kadınlar Günü ve Dünya Emekçi kadınlar günü ayrımını hala anlamlı bulan insanlara saygıyla;  James Oppenheım’in de dizelerinde belirttiği gibi her kadın emekçidir  ‘‘…Ve çalışmak doğuştan mezara dek.’’

 

 EKMEK VE GÜL

‘‘Yürüyoruz yürüyoruz, erkekler için de yürüyoruz
Çünkü hâlâ bizim oğullarımızdır onlar
Ve biz hâlâ analık ederiz onlara
En zorlu iş, en ağır emek
Ve çalışmak doğuştan mezara dek
Ve böyle sürüp gitsin istemiyoruz
Yaşamak için ekmek
Ruhumuz için gül istiyoruz!’’

James Oppenheım

KAYNAKÇA

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/938024

https://www.antoloji.com/ekmek-ve-gul-siiri/

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-39196145

https://www.cnnturk.com/kultur-sanat/dunya-kadinlar-gunu-nedir-iste-dunya-kadinlar-gunu-hikayesi